Svet

Vatikan u tajnoj mirovnoj misiji za postizanje mira u Ukrajini

Do mira može da se dođe otvaranjem kanala komunikacije, nikada ga ne možete postići njegovim zatvaranjem, rekao je papa Francisko koji je otkrio novinarima da je u toku misija čiji je cilj okončanje sukoba Rusije i Ukrajine
Vatikan u tajnoj mirovnoj misiji za postizanje mira u Ukrajini© Tanjug/Vincenzo Pinto/Pool Photo Via AP

Vatikan je uključen u mirovnu misiju čiji je cilj okončanje konflikta između Rusije i Ukrajine, rekao je papa Francisko novinarima u avionu na povratku iz Mađarske gde je bio u trodnevnoj poseti.

Poglavar Rimokatoličke crkve dodao je da je Vatikan spreman da pomogne vraćanje ukrajinske dece koja su odvedena u Rusiju ili "delove zemlje koje je okupirala Rusija".

Što se tiče mirovne misije, papa je rekao da ona u toku, ali da nije javna, a kada to bude otkriće više detalja o njoj, preneo je Rojters.

"Do mira može da se dođe otvaranjem kanala komunikacije. Nikada ne možete postići mir njihovim zatvaranjem. Ovo nije lako", rekao je papa Francisko.

On je dodao da je o situaciji u Ukrajini razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i sa mitropolitom koji je na čelu eparhije u Budimpešti Ilarionom (Alfejevim) iz Ruske pravoslavne crkve.

"Na tim sastancima nismo razgovarali samo o Crvenkapici. Razgovarali smo o svim ovim stvarima. Svi su zainteresovani za put ka miru", istakao je papa.

Poglavar Rimokatoličke crkve više puta je pozivao na mir od početka konflikta u Ukrajini gotovo na nedeljnom nivou, navodi agencija, a u više navrata izrazio je želju da da bude mirovni posrednik između Rusije i Ukrajine. Ranije je izjavljivao, takođe, da u tom cilju želi da poseti i Kijev i Moskvu.

image
VV inauguration
banner