Svet

Zelenski podneo Vrhovnoj radi predloge zakona o produženju vanrednog stanja i mobilizacije

Prethodno su vanredno stanje i opšta mobilizacija u Ukrajini produženi za 90 dana
Zelenski podneo Vrhovnoj radi predloge zakona o produženju vanrednog stanja i mobilizacijewww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski podneo je Vrhovnoj radi predloge zakona o produženju vanrednog stanja i mobilizacije.

Na sajtu ukrajinske skupštine objavljeni su predlozi zakona o produženju roka mobilizacije i vanrednom stanju, sa Zelenskim navedenim kao pokretačem. Međutim, ne zna se na koliki vremenski period se predlaže produženje rokova, prenose RIA Novosti i dodaju da uz ne postoje dodatna objašnjenja predloga. 

Vanredno stanje i opšta mobilizacija u Ukrajini su 6. februara 2023. godine produženi za 90 dana. 

Režim vanrednog stanja uveden je 24. februara 2022. godine, dok je dan nakon toga predsednik Vladimir Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji, a vojnim obveznicima je zabranjeno da napuštaju zemlju.

Sudski poziv se može uručiti bilo gde osim ako je to zakonom zabranjeno. Isporuku ne mora da vrši predstavnik teritorijalnog centra za zapošljavanje i socijalnu podršku. Mogu ga izdati i rukovodioci ustanove, organizacije i preduzeća u kojima vojni obveznik radi, rukovodioci stambene kancelarije, predstavnici kućnog odbora i drugi službenici, pišu RIA Novosti.

image