Svet

EU odobrila odluku o kupovini municije za Kijev u vrednosti od milijardu evra

Evropska komisija je takođe ponudila da izdvoji dodatnih 500 miliona evra za proširenje kapaciteta za proizvodnju municije u Evropi
EU odobrila odluku o kupovini municije za Kijev u vrednosti od milijardu evraGetty © Hannah Beier/Getty Images

Ambasadori zemalja EU podržali su plan za zajedničku kupovinu oružja u vrednosti od milijardu evra za naoružavanje kijevskog režima, saopštilo je predstavništvo Švedske, koje predsedava Savetom EU u prvoj polovini 2023. godine.

"Ambasadori EU odobrili su odluku o merama podrške ukrajinskim trupama u okviru Evropskog fonda za mir kroz milijardu evra za zajedničku kupovinu municije i projektila", navodi se u saopštenju.

Evropska komisija je danas objavila da će izdvojiti još 1,5 milijardi evra za kupovanje municije za Kijev. EK je takođe ponudila da izdvoji dodatnih 500 miliona evra za proširenje kapaciteta za proizvodnju municije u Evropi.

Pored toga, zemlje EU će Ukrajini isporučiti dodatno oružje iz svojih zaliha uz podršku Evropskog mirovnog fonda u iznosu od milijardu evra, navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Odluka o finansiranju municije za Ukrajinu, prevashodno artiljerijskim granatama velikog kalibra, doneta je u martu na samitu EU. Za ove namene planirano je izdvajanje dve milijarde evra iz Evropskog fonda za mir. Od tog iznosa, polovina bi trebalo da služi nabavci granata iz raspoloživih rezervi zemalja članica. Ostatak je namenjen za zajedničku kupovinu.

Moskva je u više navrata upozoravala Zapad na posledice kontinuiranog naoružavanja kijevskog režima, istakavši da će to samo produžiti sukob i patnju ljudi u njemu. Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov je napomenuo da će svaka pošiljka sa vojnom opremom za Ukrajinu postati legitimna meta ruske vojske. Prema njegovim rečima, SAD i alijansa se direktno uključuju u sukob, ne samo slanjem oružja, već i obukom ukrajinskog osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

image