Svet

Gde će završiti uranijum? Britanija poslala Kijevu municiju i ne mari za pošiljku

Kada se koriste projektili sa osiromašenim uranijumom, na tlo se taloži radioaktivna prašina koja je izuzetno toksična i kancerogena i ne može da se dekontaminira
Gde će završiti uranijum? Britanija poslala Kijevu municiju i ne mari za pošiljkuGetty © Photo by Darko Bandic/Newsmakers

Britanija je Ukrajini poslala hiljade granata za tenkove "čelindžer 2", uključujući i one sa osiromašenim uranijumom, rekao je zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi, a njegova izjava je objavljena na sajtu parlamenta."

"Ministarstvo odbrane Velike Britanije ne prati gde ukrajinske trupe ispaljuju granate sa osiromašenim uranijumom na njihovim teritorijama", dodao je on.

U martu je Velika Britanija najavila planove za prebacivanje projektila sa jezgrom sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu zajedno sa tenkovima "čelindžer", prenose "RIA Novosti".

Kada se koriste takvi projektili, na tlo se taloži radioaktivna prašina koja je izuzetno toksična i kancerogena i ne može da se dekontaminira. 

Američke trupe su koristile municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije Pustinjska oluja 1991. godine, tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine i nakon invazije na Irak 2003. godine.

Nameru Londona da municiju sa osiromašenim uranijumom pošalje Kijevu, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova uporedila je sa NATO bombardovanjem SRJ Jugoslavije 1999. godine.

"To je jugoslovenski scenario. Ove granate ne samo da ubijaju, već truju životnu sredinu i izazivaju onkološka oboljenja kod ljudi koji žive na tim prostorima", napisala je ona na Telegram kanalu.

image