Svet

Granate sa osiromašenim uranijumom nisu sve? Velika Britanija krije koje sve oružje šalje Ukrajini

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će "značajan deo" oružja koje London šalje Kijevu ostati tajna, što je navelo portal "Diklasifajd Ju-Kej" da posumnja da je u pitanju još kontroverznije oružje od granata sa osiromašenim uranijumom
Granate sa osiromašenim uranijumom nisu sve? Velika Britanija krije koje sve oružje šalje UkrajiniGetty © Gaelle Girbes/Getty Images

Informacije o "značajnoj količini" oružja koje je Velika Britanija poslala Kijevu od početka ruske Specijalne vojne operacije će ostati tajna, saopšteno je iz britanskog Ministarstva odbrane, što je navelo portal "Diklasifajd Ju-Kej" na sumnje da britanska vlada u Ukrajinu šalje mnogo kontroverznije oružje od tenkovskih granata sa osiromašenim uranijumom.

"Značajan deo naše smrtonosne pomoći (za Ukrajinu) se nabavlja u inostranstvu i iz operativnih i komercijalnih razloga, detalji ovih ugovora neće biti objavljeni", saopštilo je Ministarstvo odbrane britanskom parlamentu.

Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da će samo ugovori sa britanskim kompanijama za popunjavanje postojećih zaliha oružja biti objavljeni, navodi "Diklasifajd Ju-Kej".

Nepoznato je koje su to strane kompanije čije ugovore britanska vlada ne želi da otkrije, niti zbog kojih sistema naoružanja su ti ugovori potpisani.

Nakon što je zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi u martu rekla da će London, uz tenkove "čelendžer 2", Ukrajini isporučiti i municiju sa osiromašenim uranijumom, nove informacije navode na sumnju da Britanija šalje još kontroverznije oružje Ukrajini i da ne želi da javnost za to sazna, navodi "Diklasifajd Ju-Kej".

Taj portal je prethodno skrenuo pažnju na snimak britanskog Ministarstva odbrane koji prikazuje ukrajinske vojnike na obuci za rukovanje municijom za tenkove "čelendžer 2". Na snimku se mogla videti granata sa osiromašenim uranijumom, ali i jedan američki instruktor koji je učestvovao u obuci.

Odluka Londona da šalje municiju koja može imati pogubne posledice po okolinu i stanovništvo, kao što je tragično pokazano na primerima Srbije u velikoj meri je eskalirala tenzije između Moskve i Zapada.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je da je najava Velike Britanije navela Moskvu da rasporedi taktičko nuklearno oružje u susednoj Belorusiji.

Britanija prva posle SAD u naoružavanju Kijeva

Posle Vašingtona, London je poslao najviše oružja u Ukrajinu od početka SVO, čija je ukupna vrednost 2,4 milijarde funti (oko 2,7 milijarde evra), a britanska vlada je obećala da će istu količinu isporučiti i u tekućoj godini.

U britanskim pošiljkama našlo se i 10.000 komada protivtenkovskog oružja, uključujući 5,500 lakih prenosnih protivtenkovskih raketnih bacača NLAV, ali i hiljade raketa zemlja-vazduh modela "starstrik", navodi "Diklasifajd Ju-Kej".

London šalje i oružje dugog dometa

Uprkos upozorenjima iz Moskve da bi slanje oružja koje bi omogućilo Kijevu da udari na teritorije Ruske Federacije imalo kobne posledice, premijer Riši Sunak je rekao prošlog meseca Riši Sunak je rekao da će Velika Britanija Ukrajini poslati i oružje "većeg dometa" u okviru sledećeg paketa vojne pomoći.

Iako se ne zna na koje je tačno oružje Sunak mislio, "Diklasifajd Ju-Kej" navodi da se sumnja na krstareće rakete "storm šedou", koje mogu leteti preko 240 kilometara i koje je britansko vazduhoplovstvo koristilo u NATO agresiji na Libiju 2011. godine.

image
VV inauguration
banner