Svet

Kome treba poljoprivreda? EU podržala plan holandskih vlasti da zatvore hiljade farmi

Evropska komisija u Briselu podržala je plan vlade premijera Marka Rutea u Holandiji prema kojem bi hiljade farmi trebalo da budu zatvorene kako bi se ispunili klimatski ciljevi EU
Kome treba poljoprivreda? EU podržala plan holandskih vlasti da zatvore hiljade farmiGetty © Pierre Crom / Stringer

Vladajući ogranak Evropske unije zvanično je podržao planove holandske vlade da otera hiljade farmera sa njihove zemlje kako bi ispunili "Natura 2000" šemu EU za zaštitu određene životne sredine.

Plan, na osnovu kog bi poljoprivrednicima bilo ponuđena refundacija od 120 odsto vrednosti njihove farme, mogao bi da dovede do zatvaranja nekih 3.000 takozvanih "glavnih" emitera azota.

Brisel je ocenio da su holandski planovi "neophodni i odgovarajući" jer ispunjavaju šire ciljeve Evropskog zelenog dogovora.

"Pozitivni efekti prevazilaze bilo kakve distorzije slobodnog tržišta", dodaje se u saopštenju.

Pored plana da otkupi - ili eventualno istera ako odbiju - farme koje emituju najviše azota, vlada takođe planira zasebnu šemu na osnovu koje bi proizvođači mleka i uzgajivači svinja i pernatih životinja dobili 100 odsto vrednosti svoje farme ako je zatvore.

Očekuje se da će ukupno biti izdvojeno oko 1,4 milijarde evra za obe šeme zatvaranja farme.

Ako plan "urodi plodom", to ne samo da bi bio veliki udarac za poljoprivrednu industriju u Holandiji, koja je jedna od najproduktivnijih u Evropi, već bi potencijalno mogao da utiče i na druge budući da je deo uslova šeme otkupa da je holandskim farmerima zabranjeno da se sele u druge zemlje i tamo otvaraju farme. Drugim rečima, njihovo znanje i stručnost su protraćeni.

Plan gašenja hiljada farmi nikako nije gotova stvar, budući dagnevni farmeri podržavaju Pokret poljoprivrednika i građana (BBB) koji ne samo da je najveća stranka u holandskom Senatu u martu, već i jedna od najvećih partija na pokrajinskom nivou gde su mnogi farme se nalaze.

image