Svet

"Spasi svog farmera": Francuski ratari traktorima izašli na ulice Pariza

Poništena je francuska politika da se proizvođačima šećerne repe dozvoli korišćenje insekticida zabranjenog na nivou EU
"Spasi svog farmera": Francuski ratari traktorima izašli na ulice Parizawww.globallookpress.com © Bruno Levesque

Francuski farmeri demonstrirali su danas u Parizu u koloni dugoj više stotina traktora, zbog ograničenja pesticida i drugih ekoloških propisa za koje kažu da ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju u najvećoj poljoprivrednoj sili Evropske unije.

Protesna akcija usledila je nakon prošlomesečne odluke Evropske unije, kojom je poništena francuska politika da se proizvođačima šećerne repe dozvoli korišćenje insekticida  zabranjenog na nivou EU. Takva odluka evropskih sudova izazvala je zabrinutost francuskih ratara zbog daljeg pada zasada repe i zatvaranja fabrika šećera.

Odluka o šećernoj repi, naime, zaoštrila je nezadovoljstvo među poljoprivrednicima zbog onoga što smatraju prekomernim ograničenjima pesticida koji su u suprotnosti sa pozivima vlade da se poveća bezbednost hrane kao odgovor na pandemiju kovid-19 i sukob u Ukrajini.

"Naša sredstva za proizvodnju i dalje su narušena zabranama koja ostaju bez rešenja. Što je dosta - dosta je", rekao je za Rojters Žerom Dispej, generalni sekretar francuskog sindikata poljoprivrednika.

Sindikati i druge grupacije koje su organizovale protest očekivale su učešće 500 traktora i 2.000 farmera iz regiona Pariza.

Duga povorka traktora, sa transparentima na kojima je pisalo "Makron likvidira poljoprivredu" i "Spasi svog farmera", prošla je kroz centar Pariza da bi se pridružila skupu u blizini francuskog Ministarstva poljoprivrede.

Aktivisti za zaštitu životne sredine kažu da ostaci pesticida oštećuju zemljište i divlje životinje i da su pozdravili presudu EU protiv upotrebe semena šećerne repe tretiranog neonikotinoidima  koji mogu da naškode pčelama.

"Biodiverzitet, neophodan za život na zemlji i poljoprivredu, ne sme se žrtvovati", rekla je jedna od borkinja za zaštitu životne sredine.

Poljoprivrednici tvrde da biljke šećerne repe ne privlače pčele i da ih zabrana ostavlja nezaštićene od virusa i bolesti useva, povećavajući izglede za manju proizvodnju i veći uvoz iz zemalja koje dozvoljavaju neonikotinoide.

Francuski ministar poljoprivrede predstaviće plan predstavnicima sektora šećerne repe u četvrtak, navelo je ministarstvo poljoprivrede u saopštenju.

Grupa uzgajivača šećerne repe saopštila je da se ministar složio da će proizvođačima šećerne repe u potpunosti biti nadoknađeni gubici u slučaju da ove godine dođe do umanjenog prinosa.

Uzgajivači šećerne repe očekuju ozbiljnija rešenja u 2024. i 2025. godini.

image