Svet

Kult jednoumlja: U Letoniji zabranjeno mišljenje drugačije od vladinog

Izmene zakona predlažu da se zabrani rad u državnim institucijama onima čije su aktivnosti usmerene protiv teritorijalnog integriteta Ukrajine
Kult jednoumlja: U Letoniji zabranjeno mišljenje drugačije od vladinogwww.globallookpress.com © Daniel Kalker

Letonija namerava da zakonski zabrani zaposlenima u državnim institucijama da imaju mišljenje o događajima u Ukrajini, koje se ne poklapa sa zvaničnim stavom vlade.

Naime, Komitet za nacionalnu bezbednost Sejma će narodnoj skupštini Letonije predati na razmatranje izmene Zakona o javnoj upravi, koje predviđaju da se lojalnost Letoniji i Ustavu smatra obavezom zaposlenih u javnoj upravi, prenosi agencija LETA.

Predlog zakona je napravljen nakon rezultata peticije o "Zabrani pojedincima koji podržavaju Kremlj da budu na funkcijama u državnim i opštinskim institucijama" koja je sakupila 13.000 potpisa.

"Demokrate moraju da budu sposobne da zaštite svoju državu, Ustav i građane od spoljnih i unutrašnjih pretnji", rekao je predsednik komiteta Janis Dombrava. Zbog toga, prema njegovom mišljenju, ljudi koji su nelojalni Letoniji i Ustavu ne mogu da rade u državnim i opštinskim institucijama.

Amandmanima se predlaže da se zabrani rad u državnim institucijama onima čije su aktivnosti usmerene protiv teritorijalnog integriteta Ukrajine. A zaposlenima će biti zabranjeno da izražavaju mišljenje ili vrše radnje koje su usmerene protiv teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti i ustavnog poretka demokratske države.

image