Svet

Zelenski: Putin treba da bude osuđen za krivična dela

Ukrajinski predsednik održao je govor u haškom sudu koji je izdao poternicu za prvim čovekom Ruske Federacije
Zelenski: Putin treba da bude osuđen za krivična delawww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin mora biti krivično gonjen za zločine počinjene u Ukrajini.

"Svi želimo da vidimo još jednog Vladimira ovde u Hagu, onog koji za svoja krivična dela zaslužuje da bude sankcionisan u prestonici međunarodnog prava. Siguran sam da će se to desiti kada pobedimo", rekao je Zelenski u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu, a preneo "Kijev independent".

Zelenski je dodao i da je Ukrajini potreban samo "pouzdan mir, pravi mir i sloboda i istinska pravda".

Ukrajinski predsednik posetio je MKS, koji je u martu izdao nalog za hapšenje Putina zbog sumnje da je odgovoran za deportaciju dece iz Ukrajine.

Zelenskog je dočekao predsednik suda Pjotr Hofmanski, prethodno se sastao s holandskim poslanicima, a kasnije će razgovarati s tamošnjim premijerom Markom Ruteom i kraljem Viljem-Aleksandrom. U planu je i da poseti holandsku vazduhoplovnu bazu i održi sastanak s belgijskim predsednikom vlade Aleksandrom de Kroom.

Holandija od početka rusko-ukrajinskog sukoba snažno podržava Ukrajinu, a premijer Rute je u februaru izjavio da ne isključuje svaku vrstu vojne podrške Kijevu, sve dok to ne uključuje sukob NATO-a i Rusije.

Međunarodni krivični tribunal u Hagu tereti Putina "za nedozvoljeno prebacivanje i deportovanje dece iz okupiranih teritorija Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije".

Rusija, koja nije članica MKS i ne prihvata njegovu nadležnost, saopštila je da je reč o humanitarnim akcijama čiji je cilj evakuacija dece iz zona ratnih dejstava, tačnije spasavanje njihovih života, odnosno poriče da je počinila bilo kakve zločine tokom sukoba sa Ukrajinom.

image
VV inauguration
banner