Svet

Da li je ratni zločin spasavanje dece ili njihovo ubijanje? (VIDEO)

Ruski lider je optužen jer je "nedozvoljeno prebacio i deportovao decu iz okupiranih teritorija Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije", dok su američki zločini u Jugoslaviji, Iraku, Libiji i Vijetnamu bili opravdani
Da li je ratni zločin spasavanje dece ili njihovo ubijanje? (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Roman Chop

Živimo u svetu naopačke, to je valjda taj američki "poredak zasnovan na pravilima", pa je sasvim normalno da je ratni zločin spasavanje dece, za koje je Haški tribunal izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, dok smrt pola miliona iračke dece nije zločin – jer je u funkciji američkih interesa.

To nam je slikovito objasnila bivši američki sekretar Madlen Olbrajt u intervjuu datom 1996. godine.

Novinarka je pitala Olbrajtovu da li je smrt pola miliona iračke dece, čiji je broj daleko veći od broja stradale dece u Hirošimi, bila opravdana cena onoga za šta se oni zalažu, na šta je američka sekretarka samouvereno odgovorila da je odluka bila teška, ali da ona, tj. oni, veruju da je bilo vredno.

"Mislim da je ovo bio veoma težak izbor, ali cena, mi to mislimo, cena je bila vredna toga", istakla je Madlen Olbrajt.

Podsetimo, nakon što su 1990. godine Amerikanci uveli sankcije Iraku, Ujedinjene nacije su više puta apelovale da se embargo ukine zbog visoke stope smrtnosti dece usled nedostatka hrane, što su SAD uporno odbijale.

Ipak, američka invaziona politika nastavila je svih ovih godina da seje smrt po svetu. Istaknimo samo bombardovanje Srbije (SR Jugoslavije), čiji je Olbrajtova bila jedna od najglasnijih zagovornika.

Prema podacima Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNICEF-om i Komiteta za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava u toku NATO agresije poginulo je 81 dete.

Trogodišnja Milica Rakić, devojčica koja je umrla u svojoj kući dok je sedela na noši prilikom vazdušnog napada na Batajnicu, postala je simbol stradanja dece u NATO bombardovanju.

Sada pak optužuju ruskog predsednika zbog sumnje da je protivzakonito deportovao decu s teritorije Ukrajine u Rusku Federaciju.

Međunarodni krivični tribunal u Hagu izdao je nalog za Putinovo hapšenje jer je "navodno kriv za nedozvoljeno prebacivanje i deportovanje dece iz okupiranih teritorija Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije".

Optužba se u stvari odnosi na evakuaciju dece iz zona borbenih dejstava. Dakle, kriv je što je decu spasio iz ratnog pakla, dao im hranu i mesto gde mogu da žive bez konstantnog zasipanja bombama.

Komentarišući haški nalog ruske diplomate su takođe napravile paralelu sa zločinima koje SAD sprovode širom planete.

"Dozvoljavajući neprihvatljive opaske na račun ruskog lidera, američke vlasti namerno ćute o sopstvenim zločinima u Jugoslaviji, Iraku, Libiji i Vijetnamu", istakle se diplomate.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov bio je direktniji – rekao je da odluka suda nije čudna već apsurdno smešna.

"Bombardovanje dece nije zločin, ali njihovo spasavanje je deportacija", eksplicitan je bio Kadirov.

Odnosno, ako se držimo izjave Madlen Olbrajt i politike SAD, bombardovanje neameričke dece nije zločin. Sve što stoji na putu američkom interesu biće uklonjeno.

image
VV inauguration
banner