Svet

Lov na veštice ili lov na špijune? Ukrajinci strahuju da razlike više nema

Potraga Kijeva za izdajicama, dvostrukim agentima i kolaboratorima se ubrzava
Lov na veštice ili lov na špijune? Ukrajinci strahuju da razlike više nemaGetty © Thomas Lohnes / Stringer

Skoro svakog dana ukrajinske vlasti objavljuju još jedan slučaj navodne izdaje od strane visokih članova bezbednosnih i agencija za sprovođenje zakona, tužilaca, zaposlenih u državnoj industriji, gradonačelnika i drugih izabranih zvaničnika.

Mnogi Ukrajinci i zapadni obaveštajci veruju da je veliki broj dvostrukih agenata i simpatizera na najvišem nivou olakšao put Rusima, naročito u južnoj Ukrajini, gde su preuzeli Herson skoro bez otpora.

A ukrajinske vlasti kažu da tek počinju lov na špijune koji su izdali zemlju i još uvek podrivaju bezbednost i odbranu Ukrajine.

Zbog istorijskih veza sa Rusijom, poznato je da su Služba bezbednosti Ukrajine i druge bezbednosne agencije, kao i industrija oružja i energetike zemlje, pune špijuna, piše briselski "Politiko". Od pobune na Majdanu 2013-14, tokom koje svrgnut Viktor Janukovič, povremeno su sprovođene čistke nepodobnih.

Kako sukob besni, čistke su, navodi portal, postale hitnije. I više političke jer su sve češće na udaru opozicioni političari i lideri civilnog društva koji optužuju predsednika Vladimira Zelenskog i njegov tim da koriste sukob da konsoliduju što je moguće više vlasti.

Prošlog leta, Zelenski je otpustio nekoliko visokih oficira, uključujući generalnog tužioca Irinu Venediktovu i šefa obezbeđenja Ivana Bakanova, sa kojima je dugo bio prijatelj. U obraćanju narodu, rekao je da vlasti istražuju više od 650 slučajeva zvaničnika kod kojih se veruje da su izdali i pomagali i podržavali Rusiju, uključujući 60 koji su ostali na teritorijama pod kontrolom Rusije koji sada "rade protiv naše države".

"Ovako veliki broj zločina protiv temelja nacionalne bezbednosti i veza uspostavljenih između ukrajinskih organa za sprovođenje zakona i ruskih specijalnih službi postavlja veoma ozbiljna pitanja", rekao Zelenski.

U Ukrajini, uprkos navodnom postojanju dokaza o izdaji i kolaboraciji, raste nelagodnost što nisu svi slučajevi i optužbe legitimni.

Neki sumnjaju da se lov na špijune sada spaja sa političkim lovom na veštice. Strahuju da bi potraga mogla biti sve više povezana sa politikanstvom ili ličnim sukobima ili pokušajima da se prikriju korupcija i zlodela. Ali i da odvrati pažnju od rastućih pitanja o nesposobnosti vlade.

Među predmetima koji izazivaju zabrinutost kada je u pitanju moguće prikrivanje korupcije je i onaj protiv 40-godišnjeg Romana Dudina. "Nešto nije u redu sa ovim slučajem", rekla je za "Politiko" Ivana Klimpuš-Cincade, bivša potpredsednica ukrajinske vlade, a sada opoziciona pravnica.

Zelenski je bivšeg harkovskog šefa bezbednosti Romana Dudina razrešio dužnosti prošlog maja, rekavši da "nije radio na odbrani grada". Zanimljivo, ali Dudin nije pritvoren i optužen još naredna četiri meseca i uhapšen je tek u septembru prošle godine. Dudinov glavni advokat Oleksandr Koževnikov kaže da ni Zelenski ni njegovi pretpostavljeni u SBU nisu izneli nikakve pritužbe na njegov rad pre nego što je otpušten.

"Reći da su dokazi slabi je potcenjivanje - jednostavno ne odgovara stvarnosti. Dobio je neke nagrade i priznanja za svoje napore pre i tokom rata od Ministarstva odbrane", kaže Koževnikov. "Kada sam pristao da razmislim o preuzimanju slučaja, rekao sam Romanu ako postoji bilo kakav nagoveštaj izdaje, da ću ga odmah ostaviti - ali nisam našao ništa", dodao je on.

Državni istražni biro kaže da se Dudin "umesto da organizuje rad na suzbijanju neprijatelja… zapravo bavio sabotažom". Tvrdi se da je verovao da će "ruska ofanziva biti uspešna" i da se nada da će ruske vlasti prema njemu postupati blagonaklono zbog njegove subverzije, uključujući "namerno stvaranje uslova" koji omogućavaju osvajačima da zaplene oružje i opremu iz baza službi bezbednosti u Harkovu. Pored toga, piše "Politiko", navodno je napustio svoju funkciju bez dozvole, nezakonito naredio svom osoblju da napusti region i uništio je bezbedan komunikacioni sistem za kontakt sa Kijevom.

Ali dokumenti koje je "Politiko" dobio od relevantnih ukrajinskih agencija izgleda potkopavaju optužbe. Jedan svedoči da nije pronađena šteta na bezbednom komunikacijskom sistemu, a u dokumentu ministarstva odbrane kaže se da je Dudin raspoređivao oružje iz lokalnog arsenala SBU snagama teritorijalne odbrane. "Lokalni bataljoni su mu zahvalni što je podelio oružje", kaže Koževnikov.

Njegov advokat kaže da je Dudin napustio Harkov samo zato što su mu pretpostavljeni naredili da ode u Kijev da pomogne u odbrani ukrajinske prestonice. Geolocirani snimak Dudina u uniformi zajedno sa drugim službenicima SBU u centru Kijeva, sudija je proglasio neprihvatljivim. Odbrana je zatražila od sudije izuzeće zbog akademskih veza sa Olehom Tatarovim, zamenikom šefa predsedničke administracije, ali je zahtev odbijen.

Prema dokumentu od 29 stranica koji su sakupili advokati odbrane za eventualno suđenje, izgleda da su se Dudin i njegovi potčinjeni grozničavo suprotstavljali ruskim snagama, zarobivši 24 diverzanta, identifikujući 556 saradnika i izvršivši priznanje za kretanje ruskih trupa.

Čak i pre Dudinovog slučaja, bilo je sve veće sumnje u vezi sa nekim optužbama za izdaju - uključujući i nejasne optužbe protiv bivšeg tužioca Venediktove i bivšeg šefa bezbednosti Bakanova. Obojica su optuženi da nisu sprečili saradnju nekih u svojim odeljenjima. Ali iznenada u novembru, Venediktova je imenovana za ukrajinskog ambasadora u Švajcarskoj. A pre dve nedelje, Državni istražni biro je saopštio da agencija nije utvrdila da je Bakanov učinio nikakvo krivično delo.

Oslobađanje optužbi ovoje, nakon njihovih ponižavajućih i veoma javnih otpuštanja, izazvalo je zbunjenost. Izdaja se često čini glavnom optužbom - bilo prikladno ili ne - i koristi se refleksivno.

Prošlog meseca, nekoliko ukrajinskih vojnika optuženo je za izdaju jer su nenamerno otkrili informacije tokom neovlašćene misije, koja je omogućila Rusiji da gađa vojni aerodrom.

Vojnici su pokušali bez dozvole da zaplene ruski ratni avion u julu nakon što je njegov pilot pokazao da želi da prebegne. Glupost je možda i bila, ali advokati kažu da nije bila izdaja.

Lov na špijune ili na veštice? Pošto ovih dana u Kijevu reč izdaja lako izmiče sa jezika, branioci brinu da se to dvoje spaja.

image