Svet

"Fajnenšel tajms": Ruska špijunska mreža zaobilazi sankcije i nabavlja tehnologiju za Zapada

Američko ministarstvo pravde optužilo je mrežu "Sernija" za sprovođenje "visoko osetljivih i poverljivih nabavki" za rusku Federalna službu bezbednosti (FSB)
"Fajnenšel tajms": Ruska špijunska mreža zaobilazi sankcije i nabavlja tehnologiju za Zapadawww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Ruska špijunska mreža uspela je da dođe u posed sofisticiranih tehnologija u vlasništvu kompanija iz Evropske unije, čak i nakon što su SAD pojačale svoje napore u sprečavanju zaobilaženja sankcija.

Špijunska mreža, koja je uspela da nabavi različite proizvode - od mikročipova do municije - došla je u posed mašina iz Nemačke i Finske, na taj način zaobilazeći sankcije uvedene u martu 2022. godine.

Sposobnost ruskih špijunskih mreža da dođu do osetljivih zapadnih tehnologija ukazuje da SAD i EU imaju velike probleme sa sprovođenjem sankcija protiv Rusije, piše "Fajnenšel tajms".

Američko ministarstvo pravde optužilo je mrežu "Sernija" za sprovođenje "visoko osetljivih i poverljivih nabavki" za rusku Federalna službu bezbednosti (FSB), odnosno za njenu Direkciju za naučno-tehnološki obaveštajni rad, poznatu kao "Direkcija T".

Ostali klijenti "Sernije" navodno uključuju rusku Spoljnoobaveštajnu službu (SVR), državne kompanije "Rostek" i "Rosatom", kao i rusku ministarstvo odbrane, navodi "Fajnenšel tajms".

Kako piše taj britanski list, kompanija u vlasništvu iste osobe kao i "Sernija", koja u SAD ima status entiteta "koji učestvuje u proliferaciji aktivnosti u saradnji sa ruskim obaveštajnim službama", nastavlja da kupuje sankcionisane proizvode unutar EU.

Poslovni dokumenti, uvozne deklaracije i intervjui pokazuju da je kompanije "Trejding haus trejdtuls", registrovana u industrijskoj zoni nedaleko od Moskve, od izbijanja sukoba u Ukrajini kupila robu u vrednosti oko 900.000 dolara, uključujući mikročipove i mašine za industrijsku proizvodnju.

"Trejdtuls" je registrovan na istoj adresi kao "Robin trejd", kompanija u vlasništvu Alekseja Zibirova i deo mreže "Sernija". Kako navodi "Fajnenšel tajms", Zibirov se ne nalazi na listi sankcionisanih u SAD, ali ima status "osobe od značaja" za FSB.

Prema saznanjima britanskog lista, "Robin trejd" je zaključno sa aprilom 2022. godine uvezao 12,2 miliona dolara robe u Rusiju, ali im je promet opao za gotovo 90 odsto nakon uvođenja sankcija.

Dok su drugi delovi mreže nakon toga obustavili svoju svoju aktivnost, "Trejd tuls" je počeo sa uvozom mašina iz Nemačke, čija je vrednost do kraja 2022. godine iznosila oko 554.000 dolara.

Pored toga, oni su iz Singapura uvezli američku tehnologiju za proizvodnju poluprovodnika, uključujući onu koju razvijaju kompanije koje su nakon uvođenja sankcija obustavile svoj rad u Rusiji.

Izveštaj "Centra za novu američku bezbednost" objavljen prošlog oktobra tvrdi da se Rusija okrenula "uvozu na crnim tržištima, koristeći lance kompanija koje prikrivaju konačnog kupca". Sličnu metodu ranije su koristile druge zemlje pod američkim sankcijama, poput Irana i Severne Koreje.

Američko ministarstvo odbrane u decembru je podiglo optužnice protiv petoro ruskih državljana povezanih sa "Sernijom" zbog "zavere radi pribavljanja vojne i civilne tehnologije u ime ruskih proizvođača naoružanja", piše "Fajnenšel tajms".

Deo aktivnosti ruske mreže uključivao je nabavku tehnologije koja se koristi u razvoju hipersoničnog oružja.

image