Svet

Rojters: Izrael zaplenio naloge na kripto berzi "Bajnens", dva povezana sa ISIS-om

Cilj akcije izraelskih vlasti je ometanje aktivnosti Islamske države
Rojters: Izrael zaplenio naloge na kripto berzi "Bajnens", dva povezana sa ISIS-omGetty © Michael M. Santiago / Staff

Izrael je zaplenio oko 190 kripto naloga na kripto berzi "Bajnens" od 2021. godine, uključujući dva za koja je rekao da su povezana sa Islamskom državom (ISIS) i desetine drugih za koje je rekao da su u vlasništvu palestinskih firmi povezanih sa islamističkom grupom Hamas, prenosi Rojters pozivajući se na dokumenta koja su objavile antiterorističke vlasti u zemlji.

Izraelski nacionalni biro za borbu protiv finansiranja terorizma (NBCTF) je 12. januara zaplenio dva "Bajnens" računa i njihov sadržaj, pokazao je jedan od dokumenata na veb stranici NBCTF-a. Zaplena je trebalo da "omete aktivnost" Islamske države i "naruši njenu sposobnost da ostvari svoje ciljeve", navodi NBCTF na svojoj veb stranici.

U dokumentu NBCTF-a, nisu navedeni detalji o vrednosti zaplenjenih kriptovaluta, niti o tome kako su nalozi povezani sa Islamskom državom.

"Bajnens", najveća svetska kripto berza po obimu trgovanja, navodi da Rojters "namerno izostavlja kritične činjenice".

Berza je "blisko sarađivala sa međunarodnim antiterorističkim vlastima" na zaplenama, navodi "Bajnens". "Što se tiče konkretnih organizacija pomenutih u članku, važno je razjasniti da loši akteri ne registruju naloge pod imenom svojih zločinačkih poduhvata", navodi se.

Izraelsko ministarstvo odbrane, koje je odgovorno za NBCTF, nije komentarisalo.

Prema izraelskom zakonu, ministar odbrane zemlje može da naredi zaplenu i konfiskaciju imovine za koju ministarstvo smatra da je povezana sa terorizmom.

Regulatori na globalnom nivou već dugo pozivaju na strožu kontrolu kripto berzi kako bi sprečili nezakonite aktivnosti, od pranja novca do finansiranja terorizma. Zaplene koje je izvršio izraelski NBCTF naglašavaju kako vlade ciljaju kripto kompanije u svojim naporima da spreče ilegalne aktivnosti.

image