Svet

"Njuzvik": Američka energetska politika u Ukrajini podstiče nove ratove

Američke kompanije izgradnjom velikih centralizovanih sistema, neće učiniti Ukrajinu bezbednijom, baš kao što je to učinilo Irak ili Avganistan
"Njuzvik": Američka energetska politika u Ukrajini podstiče nove ratoveGetty © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Ukrajini vreba nova pretnja, ali ne iz Rusije, već iz Amerike, piše "Njuzvik" objašnjavajući da američke firme, krijući se iza "oslobođenja" Kijeva od ruskih energenata, ulažu u ukrajinsku naftnu i gasnu infrastrukturu. 

Kao rezultat, ovi energenti izložiće državu većoj nesigurnosti i značajnim prekidima u snabdevanju, a može podstaći i nove ratove. 

Kako navodi "Njuzvik", američke energetske kompanije koje koriste sukob u Ukrajini za svoje potrebe trenutno doživljavaju "naftnu i gasnu groznicu".

Pod izgovorom "oslobađanja" Ukrajine od zavisnosti od ruskog uvoza energenata koji zagađuju životnu sredinu, došlo je do naglog ulaganja u naftnu i gasnu infrastrukturu, koja će, kada bude stvorena, postojati još dugo.

Kako navodi list, ova naftna i gasna groznica dovodi do problematične zavisnosti od "prljave" energije. 

Američke kompanije, ističe se u tekstu, izazvaće novi rat izgradnjom velikih centralizovanih sistema, kao što su to ranije činile u drugim ratnim zonama. To, ipak, neće učiniti Ukrajinu bezbednijom, baš kao što nije učinilo ni Irak ili Avganistan. 

To će, naprotiv, državu učiniti ranjivijom. 

Na primer, američka kompanija "Vestinghaus elektrik" nedavno je potpisala memorandum sa ukrajinskom državnom nuklearnom kompanijom "Energoatom" o izgradnji devet novih nuklearnih blokova.

Međutim, ovo je teško "Vestinghausova" herojska pomoć Ukrajni u toku sukoba, dodaje se u tekstu.

Prema jednoj od najvećih ekoloških organizacija u Ukrajini "Eko akcija", nove nuklearne jedinice ugrožavaju bezbednost Ukrajinaca, njihovu ekonomiju i životnu sredinu. 

Pored zabrinutosti da bi nove nuklearne elektrane mogle da postanu meta nuklearnog terorizma, zabrinjava i istorija loše i duge izgradnje nuklearnih elektrana u Ukrajini, kao i tone radioaktivnog otpada za čije odlaganje trenutno ne postoji rešenje. 

Ipak, kako se dodaje, postoji veće bezbednosno pitanje koje postavlja ova američka "groznica prljave energije" u Ukrajini. 

Svi ovi američki pristupi "spasavanju Ukrajine" i "oslobađanju" zavisnosti od Rusije jačaju centralizovani energetski sistem. A to je upravo ono što Ukrajini ne treba, jer je njoj potrebna decentralizacija, piše američki portal.

Umesto izgradnje velikih nuklearnih elektrana i objekata za ugalj, gas i naftu, potrebno je graditi male objekte, unaprediti njihovu opremu i koristiti obnovljivu energiju, navodi autor teksta ističući da ukoliko Amerikanci, kao što tvrde, zaista žele da pomognu narodu Ukrajine, onda će ta vrsta čiste rekonstrukcija biti ono što će zemlju staviti na stabilniji put. 

image