Svet

Nemačka političarka kritikuje dodelu nagrade Karla Velikog Zelenskom

Svako do dobija Nagradu Karla Velikog trebalo bi da učini sve što može da okonča rat u Ukrajini kroz pregovore i dođe do kompromisnog rešenja, rekla je Sara Vagenkneht
Nemačka političarka kritikuje dodelu nagrade Karla Velikog Zelenskom© Tanjug/Yves Herman/Pool via AP

Ukrajinski narod i njihov predsednik Vladimir Zelenski dobiće Međunarodnu nagradu Karla Velikog, a ta odluka naišla je na kritiku nemačke levičarske političarke Sare Vagenkneht.

Evropa je nakon drugog svetskog rata formirana kao projekat mira, rekla je ona za nemačke novine u okviru "Finke" medijske grupe.

"Svako do dobija Nagradu Karla Velikog trebalo bi da učini sve što može da okonča rat u Ukrajini kroz pregovore i dođe do kompromisnog rešenja", rekla je ta članica Bundestaga iz redova levice.

Vagenknehtova je dodala i da bi bilo dobro ako bi nemački kancelar Olaf Šolc "mogao da ubedi Zelenskog da omogući takav put ka miru".

Nekadašnja liderka levice u Bundestagu kritična je prema permanentnim napadima na Rusiju i strogo se protivi slanju naoružanja Ukrajini.

Zajedno sa aktivistkinjom za ženska prava Alis Švarcer, napisala je "Manifest mira" koji, između ostalog, poziva na započinjanje pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vagenknehtova se našla na udaru kritika onih koji podržavaju Kijev. Ukrajinski ambasador u Nemačkoj Aleksej Makijev je rekao da je "skeptičan" po pitanju pregovora sa Rusijom.

"Pitam se šta ovi ljudi žele da postignu. Nisam video ni jedan jedini predlog kako bi ti pregovori izgledali. Takođe, nisam video ni jednog da protestuju protiv Putinovog rata ispred ruske ambasade", rekao je on. 

Nagrada Karla Velikog dodeljuje se od 1950. godine ljudima koji su učinili značajne stvari za evropsko jedinstvo. Žiri je još u decembru odlučio da će nagrada biti dodeljena Zelenskom i ukrajinskom narodu, a svečanost dodele biće održana 14. maja.

image