Svet

Kome više štete sankcije? Napravili više od 90 izuzetaka u primeni embarga prema Rusiji

Više ministarstava u Holandiji izuzeti su u slučaju primena sankcija
Kome više štete sankcije? Napravili više od 90 izuzetaka u primeni embarga prema Rusiji© Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Holandske vlasti napravile su izuzetak za desetine kompanija i institucija, izuzevši ih od primene sankcija protiv Rusije, objavio je holandski RTL Njuz, prenose RIA Novosti.

Oni su od februara izdali 91 izuzeće od sankcija EU protiv Rusije.

Odgovarajuće izuzetke napravila su ministarstva spoljnih poslova, privrede, finansija, infrastrukture, obrazovanja Holandije da bi se omogućila određena fleksibilnost u konkretnim slučajevima.

Tako je Ministarstvo za infrastrukturu i vodne resurse Holandije dozvolilo ulazak u njihove luke 34 broda pod zastavom Ruske Federacije, koji prevoze hranu i aluminijum.

Ministarstvo ekonomije i klime izdalo je 25 dozvola holandskim kompanijama za saradnju sa bivšim filijalama ruskog Gasproma.

Ministarstvo spoljne trgovine izdalo je 18 dozvola za 13 organizacija po "humanitarnim osnovama" za saradnju EU i Ruske Federacije u građanskim pitanjima.

Holandsko ministarstvo finansija izdalo je 13 dozvola za izuzeće od ograničenja za određeni broj zamrznutih sredstava i robe koja je pod sankcijama.

Ministarstvo spoljnih poslova je takođe napravilo izuzetak za uplate iz Rusije u diplomatske svrhe.

Ranije je objavljeno da je vlada Holandije dozvolila nekim gradovima, uključujući Hag, da koriste ugovore zaključene sa ćerkom kompanije Gasproma najkasnije do 1. januara.

Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju zbog situacije u Ukrajini, što je dovelo do rasta cena struje, goriva i prehrambenih proizvoda u Evropi i SAD.

Kao što je već rekao ruski predsednik Vladimir Putin, "zapadna politika suzbijanja uticaja i slabljenja Rusije je ustvari dugoročna strategija Zapada, dok su sankcije sa zadale ozbiljan udarac celokupnoj svetskoj ekonomiji".

Holandija nije jedina zemlja koja, na neki način, zaobilazi sankcije prema Rusiji, na kojima insistiraju u Evropskoj uniji.

Premijer Mađarske Viktor Orban svakoko je je najglasniji zagovornik da pokušaji Zapada da oslabi Rusiju nisu uspeli, uprkos velikom broju sankcija koje su uvedene protiv Moskve.

"Trenutno je protiv Rusije na snazi 11.000 sankcija, ali pokušaji da se Rusi oslabe nisu krunisani uspehom. Naprotiv, žestoka inflacija i deficit energije, izazvani sankcijama, mogli bi da bace Evropu na kolena", rekao je Orban, prenela je agencija "MTI".

Prethodno je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio da Mađarska ne želi da razgovara o bilo kakvim sankcijama protiv Rusije koje se tiču isporuka nafte i gasa. Po rečima Sijarta, "pošto nije moguće da se prirodni gas transportuje u vozu ili u ruksaku", Evropa neće moći da se oslobodi zavisnosti od ruskih energenata.

image