Svet

Kanada želi da se priključi antikineskom AUKUS-u

Ministarka odbrane izjavila da je Otava veoma zainteresovana za jačanje "odbrambenih veza sa regionalnim partnerima"
Kanada želi da se priključi antikineskom AUKUS-uwww.globallookpress.com © UK Prime Minister

Kanada želi da se priključi vojnoj alijansi AUKUS, koju predvode SAD, objavio je "Glob end mejl", napominjući da bi kanadska vlada želela da učestvuje u nenuklearnim aspektima sporazuma čiji je cilj da se suprotstavlja Pekingu.

Iako je premijer Džastin Trudo ranije sugerisao da Otava nije zainteresovana za bezbednosni pakt, Kanada je od tada promenila kurs i sada želi da se pridruži AUKUS-u, saopštila su dva neimenovana kanadska zvaničnika u ponedeljak.

"Razlog zbog koga Kanada sada želi da se pridruži nije kupovina podmornica na nuklearni pogon, poput Australije, već učešće u drugom stubu sporazuma AUKUS", navodi se u saopštenju. To bi uključivalo "razmenu informacija i blisku saradnju na ubrzanju razvoja najsavremenijih tehnologija, kao što su podmorske aktivnosti, veštačka inteligencija, kvantna tehnologija i hipersonični rat."

Na pitanje da li je vlada podnela zvaničnu prijavu da Kanada postane zemlja u sporazumu sa AUKUS-om, ministarka odbrane Anita Anand odbila je da pruži direktan odgovor, napominjući da je Otava "veoma zainteresovana za unapređenje saradnje na polju veštačke inteligencije, kvantnog računarstva i drugih naprednih tehnologija."

AUKUS - pretnja regionalnoj stabilnosti i miru

"Naše veze sa saveznicima iz `Fajv ajs` (obaveštajni savez kojeg čine Sjedinjene Države, Australija, Kanada, Novi Zeland i Britanija) ostaju jake. Mi smo zainteresovani za unapređenje saradnje u oblasti veštačke inteligencije i drugih inovacijskih napora sa našim saveznicima", izjavila je ministarka.

Jedan od neimenovanih izvora je saopštio da Kanada čeka da vidi kako će reagovati tri zemlje AUKUS-a na njeno priključivanje, napominjući da Otava već deli obaveštajne podatke sa članovima.

Kanada nije prva zapadna zemlja koja je pokazala spremnost da se pridruži AUKUS-u. Novi Zeland takođe razmatra učešće u nenuklearnim komponentama sporazuma, izjavio je ministar odbrane Novog Zelanda Endrju Litl.

Britanski ministar za odbranu Aleks Čelk ranije je nagovestio da bi druge države mogle da se priključe AUKUS-u, ali nije naveo nijednu pojedinačnu zemlju.

Pakt AUKUS je ranije bio na udaru Pekinga. U martu je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao da će sporazum "podstaći trku u naoružanju, naneti štetu međunarodnom režimu neširenja nuklearnog oružja i regionalnoj stabilnosti i miru", pozivajući članice ovog saveza da prestanu da "ignorišu zabrinutost međunarodne zajednice."

 

image