Svet

Da li je neonacizam motiv pucnjave u Teksasu?

Istražuju se motivi zločina u kome je stradalo osmoro ljudi, ali zvaničnici na neka od pitanja i dalje ne žele da odgovore
Da li je neonacizam motiv pucnjave u Teksasu?© AP Photo/Tony Gutierrez)

Motivi pucnjave u Teksasu u kojoj je ubijeno osmoro ljudi, a povređeno najmanje sedam, još se istražuju, ali, kako "Njujork tajms" saznaje, najverovatnije da je tridesetogodišnji ubica povezan sa neonacistima.

Trenutno se, prenosi ovaj medij, ispituje profil na društvenim mrežama za koji se veruje da pripada napadaču, a koji je prepun komentara mržnje prema ženama i crncima, kao i veličanja Hiltera i objavljivanja sadržaja sa neonacističkog sajta "Dejli Stormer".

Dvojica službenika za sprovođenje zakona rekli su "Njujork tajmsu" da se čini da ubica, Mauricio Garsija zastupa ideologiju belačkog suprematizma (nadmoćnosti), iako još nije utvrđeno da li je pucnjava bila akt domaćeg terorizma.

U pucnjavi u subotu, napadač je nosio flaster na kojem je pisalo "RVDS", što je prema jednom zvaničniku, skraćenica za koju se zna da znači "Odred smrti desnog krila". Ova fraza podseća i na nasilni desničarski režim generala Augusta Pinočea u Čileu 1970-ih i 1980-ih, poznat po okupljanju odreda smrti, koji su ubijali neprijatelje diktatora.

Profil na mreži za koji se sumnja da pripada napadaču, takođe uključuje nekoliko slika koje prikazuju crni taktički prsluk sa zakrpom RVDS. On ima oblik štita sa zarezom u gornjem desnom uglu —što je, kako stručnjaci kažu, eho sličnih zakrpa koje su nosile nacističke SS jedinice. 

Identiteti žrtava pucnjave još nisu saopšteni, što je, kako "Njujork tajms" ocenjuje, još jedan faktor koji motiv napada ostavlja nejasnim.

Policija isto tako nije želela da kaže ni koliko je bilo ubijene dece u ovoj pucnjavi, ali su zvaničnici, uključujući i američkog predsednika Bajdena, priznali da ih je bilo više od jednog.

Starost sedmoro povređenih u pucnjavi bila je od 5 do 61 godine, a tri pacijenta - njihove tačne godine još nisu objavljene – i dalje su kritičnom stanju.

Na konferenciji za novinare u Ostinu u ponedeljak, guverner Greg Abot je rekao da je još prerano da se donose zaključci ili razmatraju odgovori na pucnjavu u Alenu. 

"Prvi korak ka dovođenju do neke vrste rezolucije ovde, kao i do odgovora države Teksas na ovo, jeste saznati tačno zašto i kako se to dogodilo", odgovorio je on na pitanje: Da li se može učiniti više da se oružje, poput poluautomatske AR-15, ne daje u ruke ubicama.

image