Svet

Strah od Rusa: Amerikanci skidaju osetljivu opremu sa tenkova

Komplikacija u vezi sa slanjem tenkova "Abrams" u Ukrajinu, kažu zvaničnici i stručnjaci, je u verovatnoći da će neki pasti u ruke Rusije na bojnom polju
Strah od Rusa: Amerikanci skidaju osetljivu opremu sa tenkova© Tanjug/Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva via AP

Ukrajinci su uspeli da ubede Ameriku da im pošalje svoje najsmrtonosnije oklopno vozilo – tenkove "abrams", ali ona neće biti skoro upotrebljena u Ukrajini.

Razlog je taj što se tenkovi modifikuju kako bi se uklonila osetljiva tehnologija koja bi mogla da padne u ruke ruskih snaga, piše Ju-Es-Ej tudej.

Kako navode u Vašingtonu, to je neophodna mera predostrožnosti u slučaju da Rusi zarobe jedno od vozila i iskoriste ih za obaveštajne podatke, rekli su američki zvaničnici i vojni stručnjaci.

"To može, ali ne mora da predstavlja priliku za Rusiju da izvrši testiranje na tenku i da traži nedostatke", rekao je Kolin Smit, ekspert za rusku vojsku u RAND korporaciji.

Kao i u slučaju ostalog oružja, američka vlada šalje smanjene verzije svojih tenkova stranim državama. Pentagon zadržava svoje vrhunsko vojno naoružanje za američke trupe.

Komplikacija u vezi sa slanjem tenkova "abrams" u Ukrajinu, kažu zvaničnici i stručnjaci, je u verovatnoći da će neki pasti u ruke Rusije na bojnom polju.

Tenkovi su na brzom putu za Ukrajinu, ali mogu potrajati godine da se prepravi veliki sistem naoružanja kao što je tenk.

U međuvremenu, Ukrajinci će trenirati na tenkovima sličnim onima koji se za njih prepravljaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tenkovi "abrams" će Ukrajini dati prednost, ali to neće biti odlučujuće, rekao je prošlog meseca na sastanku ukrajinskih saveznika u Nemačkoj američki general Mark Mili.

image