Svet

Ko o čemu, RSE o RT Balkan: Zabrana emitovanja u EU teško da će naterati Rusiju da pregovara

Očekuje se da će Evropska unija, neuobičajeno brzo, usvojiti novi paket sankcija Moskvi među kojima je i zabrana emitovanja RT Balkan u EU
Ko o čemu, RSE o RT Balkan: Zabrana emitovanja u EU teško da će naterati Rusiju da pregovaraGetty © Misha Friedman / Stringer

Evropska komisija uputila je proteklog vikenda državama članicama EU najnoviji predlog sankcija protiv Rusije.

Jedanaesti paket kaznenih mera od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, prvi put će formalno razmotriti 27 ambasadora EU u sredu, 10. maja, u Briselu. Pretpostavlja se da će mere biti usvojene u drugoj polovini maja, što je vrlo brzo po standardima EU, piše američki Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na udaru nove ture sankcija nisu ruski gas, nuklearna industrija ili trgovina dijamanata, već kaznene mere protiv trećih zemalja koje "svesno zaobilaze sankcije EU", kineskih vojnih kompanija, koje navodno pomažu Kremlju i protiv RT Balkana.

Zabrana emitovanja RT Balkan u EU

Svaka prodaja prava intelektualne svojine biće zabranjena, iako je većina takvih transfera već obustavljena, navodi RSE i dodaje "da će ruskoj državnoj televiziji 'Russia Today' (Raša tudej) i RT Balkan biti suspendovana dozvola za emitovanje u EU, nakon niza drugih RT kanala koji su doživeli istu sudbinu".

Glavna vest iz ovog paketa je da Brisel predlaže kaznene mere trećim zemljama koje svesno zaobilaze sankcije EU. Drugim rečima, ovo je pokušaj EU da počne sa takozvanim "sekundarnim sankcijama" koje SAD već neko vreme primenjuju na globalnom nivou.

Pitanje je koliko će ova potencijalna nova mera biti snažno i brzo primenjena. U nacrtu uredbe, u koju je imao uvid RSE, najavljuju se neki koraci koje Brisel treba da preduzme pre nego što izrekne bilo kakvu kaznu. U tekstu se navodi da bi "sprečila zaobilaženje restriktivnih mera preko jurisdikcije trećih zemalja, Unija treba da usmeri svoje napore na jačanje bilateralne saradnje kroz diplomatski angažman i pružanje tehničke pomoći trećim zemljama u pitanju".

Takođe se napominje da "pre nego što stavi treću zemlju na listu obuhvaćenih ovom merom, Unija treba da obavesti i zatraži stavove njene vlade na osnovu preliminarnih nalaza tehničke analize i nameravanih korektivnih mera".

To sve znači da će EU za početak imati blag pristup i da će već pripremljeni aneks ciljanih zemalja ostati prazan još neko vreme, objašnjava RSE.

Takođe, kamionima registrovanim u Rusiji, koji prevoze robu drumskim putem u EU, biće zabranjen transport, a isto važi i za uvoz čeličnih proizvoda iz trećih zemalja ako sadrže komponente iz Rusije.

Sankcije kineskim vojnim kompanijama

Možda će najteži aspekt biti sankcionisanje osam kineskih vojnih kompanija za koje evropski blok smatra da pomažu "ratnoj mašini Kremlja", navodi Radio Slobodna Evropa i dodaje da iako ove kompanije nisu baš velike, to ipak može biti previše za neke članice EU da prihvate kaznene mere, jer još uvek ne žele da antagonizuju Kinu.

Ostali predlozi se odnose na "zatezanje šrafova" odnosno zabranu izvoza iz EU u Rusiju.

"Nije beznačajno, ali teško da će to naterati Rusiju da se vrati za pregovarački sto", zaključuje Radio Slobodna Evropa.

image