Srbija i Balkan

Usvojen Bilčikov izveštaj o Srbiji: Traže ukidanje RT i Sputnjika, žale zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Bilčik početkom juna stiže u Beograd sa članom Delegacije parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU Matjažom Nemecom kako bi razgovarao o danas usvojenom izveštaju
Usvojen Bilčikov izveštaj o Srbiji: Traže ukidanje RT i Sputnjika, žale zbog neuvođenja sankcija Rusiji© FOTO TANJUG/ EP/ ALEXIS HAULOT/bs

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas izveštaj o napretku Srbije sa 508 glasova za, 76 protiv i 37 uzdržanih.

U sali je u toku glasanja bilo prisutno 621 od 705 evroposlanika, prenosi Tanjug.

Nacrt izveštaja je u februaru predstavio izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, a na taj tekst poslaničke grupe podnele su skoro 500 amandmana od kojih su neki postali kompromisni amandmani.

Bilčik je za Tanjug rekao da je zadovoljan usvajanjem izveštaja o Srbiji, da je svestan da ima dosta kritičkih tačaka, ali da je izbalansiran jer sadrži i dosta pozitivnih ocena o napretku.

"Po meni izveštaj sadrži dosta dobrih elemenata. Tražili smo veći napredak u tri oblasti od naših srpskih partnera i spremni smo da radimo zajedno sa njima. Jedno su unutrašnje reforme, tu smo pozdravili ustavne promene zbog pravosudnog sistema, ali tu reforme treba da se nastave. Tu je i sloboda medija", rekao je on i dodao da EP želi da bude siguran da su novinari zaštićeni i da mogu slobodno i nezavisno da obavljaju svoj posao.

Druge dve bitne stvari su, kako kaže, napredak u dijalogu i usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU.

"Pozdravljamo postignuto u Briselu i Ohridu ali ključna je implementacija. Bez odlaganja treba formirati ZSO. Ne želimo tenzije već rešenja u regionu. Želimo da Srbija radi i ostane uz nas i donese striktne mere protiv Rusije. Srbiji je mesto u Evropi", rekao je Bilčik za Tanjug i dodao da ima prostora da se sa srpskim partnerima radi na približavanju Srbije EU.

Bilčikov izveštaj je usvojen u formi Rezolucije, koje nemaju pravno obavezujući karakter.

"Nadam se da moj izveštaj može da ohrabri Srbiju na njenom budućem evropskom putu u ovim teškim vremenima. Radujem se razmatranju izveštaja u Beogradu", poručio je na Tviteru Bilčik, koji će, početkom juna doći u Beograd sa članom Delegacije parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU Matjažom Nemecom kako bi razgovarao o danas usvojenom izveštaju o Srbiji.

Srbija mora da se uskladi sa EU, ali i da se uskladi sa restriktivnim merama, poručio je Bilčik i dodao da su potrebne temeljne odluke u vezi sa vladavinom prava, pravosuđem i borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U izveštaju se, između ostalog, Srbija poziva da se uskladi sa odlukom Saveta o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti RT Balkan i Sputnjika.

Izražava se i žaljenje zbog i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, posebno u kontekstu sukoba u Ukrajini i podvlači činjenica da Srbija, kao zemlja kandidat, mora da se pridržava principa i politike EU.

"Primećuje se usklađivanje Srbije sa EU u glasanju za relevantne rezolucije Generalne skupštine UN i suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. Međutim, EP izražava žaljenje zbog činjenice da Srbija dosledno nije uspevala da se uskladi s restriktivnim merama EU protiv Rusije, kao i zbog bliskih odnosa Srbije s Rusijom", piše u izveštaju.

Takođe, konstatuje se da su ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU, uključujući potpisivanje sporazuma kojima se utvrđuju zajednički spoljnopolitički prioriteti Srbije i Rusije za period 2023–2024, i sastanke s visokim zvaničnicima iz Rusije koji se nalaze na listi sankcija EU.

image