Svet

Tramp posle sedam godina na Si-En-Enu: Putin je pametan momak, ali je napravio ogromnu grešku

Odgovor bivšeg američkog predsednika na pitanje koga bi voleo da vidi kao pobednika u sukobu u Ukrajini, Rusiju ili Ukrajinu, bio je da želi da prestane umiranje
Tramp posle sedam godina na Si-En-Enu: Putin je pametan momak, ali je napravio ogromnu grešku© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Ne razmišljam o kategorijama pobede i poraza, razmišljam o tome kako da ovo okončamo kako bismo zaustavili ubijanje svih tih ljudi, rekao je bivši američki predsednik Donald Tramp govoreći o rusko-ukrajinskom sukobu na televiziji Si-En-En.

Trampov odgovor na pitanje koga bi voleo da vidi kao pobednika u ovom sukobu, Rusiju ili Ukrajinu, bio je da želi da prestane umiranje. On je ponovio da bi zaustavio rat za 24 sata.

Pojavivši se na Si-En-Enu prvi put od 2016. godine, Tramp je tokom razgovora sa biračima u Nju Hempširu u organizaciji ove televizije, izneo mišljenje da je ruski predsednik Vladimir Putin napravio "ogromnu grešku" što je ušao u Ukrajinu i dodao "on je pametan momak".

Naveo je i da se to ne bi dogodilo da je on bio u Beloj kući.

Nešto više od 24 sata ranije, pre ovog gostovanja, sud je proglasio Trampa krivim za seksualno zlostavljanje i klevetu spisateljice E. Džin Kerol za koju je bivši američki predsednik i na Si-En-Enu ponovio da je ne poznaje.

"Ne znam tu ženu. Nikada je nisam upoznao, nemam pojma ko je ona", rekao je Tramp.

On je naveo i da bi pomilovao većinu osuđenih zbog nereda i sukoba na Kapitol Hilu 6. januara 2021. godine i kritikovao policajca koji je ubio jednu od učesnica demonstracija Ešli Bebit.

Govorio je i o bivšem potpredsedniku Majku Pensu, njegovoj izjavi da Tramp svojim tvrdnjama dovodi u opasnost život njegove porodice, napomenuvši da mu ne duguje izvinjenje. Okrivio je Pensa zbog njegove "protokolarne" uloge prilikom brojanja glasova posle predsedničkih izbora 2020. godine.

"Uradio je nešto pogrešno. Trebalo je da vrati glasove državnom parlamentu", rekao je Tramp.

On je ponovio da smatra da se na predsedničkim izborima 2020. godine radilo o široko rasprostranjenoj prevari, ističući da neće prihvatiti rezultate predsedničkih izbora 2024. i da će to učiniti samo "ako smatram da su to pošteni".

Između ostalog, govorio je i o imigraciji rekavši da će se vratiti jednoj od najstrožih politika sprovođenja imigracije koju je nametnula njegova administracija: razdvajanju porodica migranata na granici između SAD i Meksika.

"Kada porodici kažete da ako dođete, rastavićemo vas, oni ne dolaze", rekao je Tramp.

Njegovi komentari dolaze sa isticanjem Uredbe 42, ograničenjem ulaska u zemlju u cilju zaštite javnog zdravlja, koje je postalo ključno sredstvo koje su zvaničnici koristili za zadržavanje migranata na američko-meksičkoj granici.

image