Svet

Ništa od sastanka: Kina "kulira" američkog ministra odbrane

Nema šanse da Kinezi pristanu da se Li Šangfu u Singapuru sastane sa predstavnikom zemlje koja ga je sankcionisala, tvrde stručnjaci
Ništa od sastanka: Kina "kulira" američkog ministra odbrane© Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

Male su šanse da se američki i kineski ministar odbrane sastanu na junskom bezbednosnom forumu u Singapuru, poručuje Kina, otkrivajući tako još jednu prepreku za dijalog na najvišem nivou između dve sile.

Lojd Ostin bi, naime, hteo da sretne svog kolegu Lija Šangfua, ali će mu želja izgleda ostati neuslišena, s obzirom na to da su SAD sankcionisale Kineza još 2018. godine, kao generala, i to zbog toga što je Peking uvozio rusko oružje.

SAD se ipak "nude" i pokušavaju da izvojuju održavanje ovog sastanka, ali, sagovornici "Fajnenšel tajmsa" tvrde da je nemoguće da Kina, pod takvim uslovima pristane na susret, budući da nema izgleda da Bajdenova administracija ukine embargo.

Rani napori

Predsednici Džozef Bajden i Si Đinping saglasili su se, inače, da je potrebno da zemlje stabilizuju odnose, ali su rani napori da se započne saradnja na visokom nivou prekinuti nakon što je početkom februara iznad Severne Amerike preleteo kineski, navodno špijunski balon.

Zemlje pregovaraju o poseti državnog sekretara Entonija Blinkena Kini, ministarke finansija Dženet Jelen i ministarke za trgovinu Đine Rejmondo.

SAD takođe pokušavaju da organizuju i prvi razgovor između Bajdena i Sija nakon incidenta sa balonom, ali, Peking uprkos "belim zastavama" kojima maše Vašington, okleva da primi Blinkena zbog zabrinutosti da bi FBI mogao da objavi izveštaj o kineskom balonu.

Isto tako i admiral Džon Akvilino, šef indo-pacifičke komande, već dve godine pokušava da se sastane sa kineskim kolegama. General Mark Mili predsedavajući Združenog generalštaba, takođe nije imao nikakvu komunikaciju sa svojim kolegom od epizode sa balonom.

Pentagon je rekao da želi "otvorene linije komunikacije" sa kineskim vojnim liderima, ali je okrivio Kinu za ćorsokak.

"Odluka Narodne Republike Kine bila je da ignoriše, odbije ili otkaže više američkih zahteva za komunikaciju na višem nivou", navode Amerikanci, dok kineska ambasada ovo ne komentariše.

Stručnjak za Kinu u nemačkom Maršal fondu Boni Glejzer rekla je da su zemlje jugoistočne Azije sve više uznemirene zbog intenziteta konkurencije između SAD i Kine i nedostatka dijaloga na visokom nivou. Ona je kazala i da bi takve zemlje bile "šokirane" ako bi Ostin i Li prisustvovali skupu u Singapuru bez sastanka.

"Pitanje je da li će kriviti SAD ili Kinu? Osećam da je u većem delu regiona priznato da su SAD nastojale da se angažuju sa kineskim kolegama, ali da su bile zaustavljene", dodala je Glejzer.

Odlučna nepopustljivost

Džud Blanšet, koja je takođe stručnjak za Kinu, ali u istraživačkom centru CSIS, tvrdi da spor ilustruje kako "politička dinamika na obe strane doprinosi mogućoj stabilizaciji" odnosa Vašingtona i Pekinga.

"Što duže Peking odbija da se sastane sa SAD, to će više zemalja u Evropi i širom Azije doživljavati kinesko ponašanje kao nepopustljivost", rekla je Blanšet.

Evan Medeiros sa Univerziteta Džordžtaun tvrdi, međutim, da je najbolji način da SAD ostvare svoj cilj "odvraćanja i ograničavanja Kine" da pokažu svojim azijskim partnerima da su "uvek otvorene za dijalog sa Pekingom".

"SAD treba da nađu kompromisno rešenje zarad svojih strateških ciljeva", dodao je Medeiros.

image