Svet

Lindner ne ide u Peking: Kako (i zašto) je Kina otkačila nemačkog ministra finansija?

Ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner nedavno je kritikovao poziciju Kine u sukobu u Ukrajini
Lindner ne ide u Peking: Kako (i zašto) je Kina otkačila nemačkog ministra finansija?www.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner neće otputovati u Peking pošto je njegov kineski kolega Liu Kun, sa kojim je trebalo da se sastane, u poslednjem trenutku otkazao susret.

Prema saopštenju nemačkog Ministarstva finansija, Liu Kun je neočekivano otkazao sastanak samo dva dana pre nego što je trebalo da bude održan, preneo je "Euraktiv".

"Kinesko Ministarstvo finansija je tokom vikenda zatražilo da razgovori dvojice ministara planirani za 10. maj budu odloženi iz razloga vezanih za raspored", rekli su za nemački list "Velt", dodajući da kineska strana nije dala drugo objašnjenje, što je izazvalo spekulacije o pravom razlogu otkazivanja.

Lindner i njegova liberalna Stranka slobodnih demokrata (FDP) smatraju se partijom koja ima prilično distanciran odnos sa Kinom, pri čemu su svojevremeno pozvali Nemačku i Evropsku uniju da budu oprezne u pogledu odnosa sa "sistemskim rivalom".

S obzirom na iznenađujuće odlaganje, poslanik FDP-a u Bundestagu Frank Miler-Rozentrit govorio je o "nepoštovanju ne samo nemačkog ministra finansija, već i FDP kao stranke", ukazuje "Špigl" koji se takođe bavi ovim pitanjem.

Ministarka obrazovanja i istraživanja Nemačke Betina Štark-Vacinger, takođe iz liberalnog FDP-a, bila je prva članica nemačke vlade koja je posetila Tajvan.

Ambasada Kine u Nemačkoj tada je izrazila "značajno nezadovoljstvo".

"Da li otkazivanje ima bilo kakve veze sa stavom FDP-a da Nemačka treba da bude čvrsta u odnosu na Peking je stvar spekulacija", rekli su za "Velt" iz Ministarstva finansija.

Kako ističe "Špigl", sam Lindner je nedavno kritikovao poziciju Kine u sukobu u Ukrajini. 

Ovaj nemački list navodi da postoji i mogućnost da je do otkazivanja došlo zbog "pitanja kojima bi se Lindner možda bavio u Pekingu, poput smanjenje duga državama", navodeći da bi o tome trebalo da se govori na predstojećem samitu G7, te da je poslednjih godina Kina je odobrila milijarde dolara kredita u okviru svoje Inicijative Pojas i put, posebno u Africi i Aziji.

Planirani sastanak Lindnera i Kuna trebalo je da pripremi dve zemlje za predstojeće konsultacije vlade.

Kako je saopštilo nemačko ministarstvo, susret je odložen za kasnije, a datum tek treba da bude objavljen.

U međuvremenu, nemačka koaliciona vlada je već nekoliko puta odlagala predstavljanje svoje planirane kineske strategije.

Dokument opisuje budući pristup zemlje političkim i ekonomskim odnosima sa Pekingom.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok (Zeleni) primiće u utorak kineskog ministra spoljnih poslova Ćin Ganga na razgovore u Berlinu, piše "Špigl".

Ova poseta služi za "nastavljanje bilateralne razmene" nakon posete Berbokove Kini pre nekoliko nedelja i za "pripremu planiranih konsultacija vlade", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova u Berlinu.

Međuvladine konsultacije Nemačke i Kine zakazane su za 20. jun.

Savezna vlada takve razgovore organizuje sa nekoliko bliskih ili strateški važnih partnera kao što su Francuska, Japan, Indija, Brazil i Izrael.

image