Svet

Izraelski premijer zabrinut zbog saradnje Rusije i Irana

Svakodnevno procenjujemo situaciju i to kako ćemo reagovati, rekao je Jair Lapid
Izraelski premijer zabrinut zbog saradnje Rusije i IranaAP © Abir Sultan/Pool Photo via AP

Izrael je sve više zabrinut zbog "opasne saradnje" Rusije i Irana oko nabavke dronova proizvedenih u Iranu a koji se koriste u Ukrajini, rekao je izraelski premijer Jair Lapid.

Svakodnevno procenjujemo svoju poziciju, dodao je Lapid u intervjuu za "Džeruzalem post".

"Vrlo opasna saradnja Rusije i Irana nije nešto što ćemo zanemariti i nećemo ništa uraditi povodom toga. Potrebno je da svakog dana procenjujemo situaciju i reagujemo", istakao je Lapid.

O ovome se blisko konsultuju i sa Amerikancima, dodao je izraelski premijer. Lapid je u intervjuu govorio i o odluci Izraela da ne isporuči Ukrajini naoružanje, tačnije protivvazdušne sisteme odbrane, objašnjavajući da ne treba gubiti iz vida podršku koju Izrael već daje Kijevu, s jedne, kao i izraelsku nacionalnu bezbednost, s druge strane.

"Mi smo na strani Ukrajine. Podržavamo ih. Glasanjem u Ujedinjenim nacijama kazali smo svetu da nikada nećemo prihvatiti aneksiju četiri regiona", rekao je Lapid.

Jedan od mogućih načina pomoći je slanje civilnog sistema za rano upozorenje na letelice.

"Bićemo proaktivni u podršci Ukrajini i uzećemo u obzir izraelske nacionalne bezbednosne interese", naglasio je Lapid.

U članku "Džeruzalem posta" se podseća, iako to Lapid nije precizirao, da je jedan od razloga neisporučivanja oružja Ukrajini sporazum Jerusalima i Moskve koji omogućava Izraelu da gađa iranske mete u Siriji bez ulaženja u sukob sa ruskim snagama koje se tamo nalaze. Jedan takav napad izvršen je nedavno, kada je gađan cilj blizu Damaska.

Iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine za Lapida je neodrživ a još jedan dokaz za tu tezu, po njegovom mišljenju je i to što ova zemlja, kako je rekao, snabdeva dronovima Rusiju. Ovakve tvrdnje, zvanična Moskva je više puta odbacila.

"Razgovaramo sa našim saveznicima i prijateljima da budući da taj sporazum očiglednoi ne funkcioniše, vreme je da počnemo da razmatramo čvršći i duži sporazum", istakao je Lapid.

Dodao je da je Izrael pružio dokaz svetskim silama da Iran i dalje razmatra nuklearni program, što je omogućilo da dijalog Sjedinjenih Američkih Država i Evrope sa ovom zemljom početkom godine bude vrlo otvoren i direktan.

image