Svet

Živ je Soroš, umro nije

Američki "filantrop" je objavio da je i dalje živ
Živ je Soroš, umro nijeGetty © Sean Gallup

Milijarder Džordž Soroš je živ, iako su ga korisnici Tvitera opet "sahranili", po drugi put u poslednje dve godine.

"Glasine da sam imao srčani udar su potpuno lažne. Živ sam i zdrav", objavio je bogataš u ponedeljak ujutro spustivši tako klapu na najnoviju epizodu američke verzije serije "Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo".

Poslednji put "umro je" u novembru prošle godine, a pre toga, se s "dušom" rastao i 2016. godine, ali i 2013. godine kada mu je nekrolog objavila čak i novinska agencija Rojters.

Najnoviji tvit čija je osnovna poruka "živ je Soroš, umro nije" videlo je gotovo pet miliona ljudi, ali ga je lajkovalo jedva nešto više od 9.000 korisnika ove društvene mreže.

A kad uđete u komentare ove objave, postaje i jasno zašto se Soroševo "deklarisanje" živim nije svidelo velikom broju korisnika.

"Zašto to pišeš kao da je u pitanju dobra vest", upitao je jedan tviteraš, dok je drugi konstatovao da je ovo "užasna vest za svet".

Bilo je onih koji su mu "optimistično" poručili da "uvek postoji sutra", dok su neki tviteraši prilično razočarano izjavili da Soroša "ni đavo ne želi".

Pojedini su lakonski zaključili da nisu ni poverovali da je milijarder umro, jer "ne možeš doživeti srčani udar ako nemaš srce".

U celu "dramu" uključio se i Ilon Mask koji je prokomentarisao da ga Soroš podseća na Magneta, odnosno mutanta iz stripa i filmskog serijala o ljudima sa iks genima koji im daju supermoći.

Mask: Soroš mrzi čovečanstvo

Na konstataciju jednog pratioca da je Magneto ipak "više kul", vlasnik Tvitera se saglasio, da bi, zatim, jedan drugi korisnik ove mreže uporedio iskustva ovog junaka i Soroša tokom Holokausta, i naveo da je milijarder "napadan zbog svojih dobrih namera za koje neki Amerikanci misle da su loše samo zato što se ne slažu sa njihovim političkim opredeljenjima".

Mask nije ostao dužan.

"Pretpostavljate da su mu namere dobre. Nisu. On želi da nagriza samo tkivo civilizacije. Soroš mrzi čovečanstvo", konstatovao je vlasnik Tvitera.

Soroš koji ponovo nije umro se, međutim, nakon ovog demantija nije dalje oglašavao, tako da je pitanje jednog korisnika Tvitera, "kakav je osećaj kad znaš da će ti milioni igrati na grobu", ipak ostalo bez odgovora.

Tvrdnja da je milijarder umro preko noći se pojavila na Tviteru, i to na nalogu "Politika za sve, Irska", koji ima samo tri korisnika. Vest je bila "sočna" koliko i lažna, pa je krenula da se širi dalje, i do te mere se proširila da je i Soroš morao da odreaguje.

Milijarder i "filantrop" Džordž Soroš (92) stekao je bogatstvo u hedž fondovima i sada je poznat kao samoproklamovani aktivista za demokratiju, koji je osnovao Fondaciju za otvoreno društvo. 

Soroš finansira na stotine medijskih, humanitarnih i drugih organizacija što mu omogućava da, kako sam kaže, "formira javno mnjenje na svim kontinentima".

image