Svet

Zakulisne radnje: Finansijske veze Džordža Soroša i Trampovog tužioca

Soroš je ubedljivo najveći donator levo orjentisane organizacije "Kolor of čejndž" koja je bila najveći finansijer u kampanji Alvina Braga za mesto državnog tužioca Njujorka
Zakulisne radnje: Finansijske veze Džordža Soroša i Trampovog tužioca© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Novcem milijardera Džordža Soroša gotovo izvesno je finansirana kampanja Alvina Braga, državnog tužioca koji je podigao optužnicu protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, kroz antipolicijski i antitrampovski "Kolor of čejndž", organizaciju čiji je Brag član i koja je značajnim sredstvima podržala njegovu kandidaturu za državnog tužioca Njujorka.

Nezavisno od toga da li jeste, ili nije vršio pritisak na Bragovu istragu protiv Trampa, i Soroš, kao i "Kolor of čejndž", zadovoljni su njenim ishodom što su potvrdili i izjavama u kojima se pozdravlja podizanje optužnice protiv bivšeg američkog predsednika, piše portal "Vašington fri bikon".

U tekstu u kojem iznose ove zaključke, oni su analizirali tačnost tvrdnje Džordža Soroša da nije doprineo političkoj kampanji Alvina Braga.

Ima li veze između Braga i Soroša postalo je vruće pitanje otkako je njujorški državni tužilac podigao optužnicu protiv  bivšeg američkog predsednika zbog nezakonitih isplata porno glumici Stormi Danijels.

Republikanci tvrde da je Soroš pomogao Bragu da postane državni tužilac i navode da je već finansirao brojne kampanje protiv Trampa. Demokrate s druge strane, optužuju republikance za antisemtiske teorije zavere jer optužuju Soroša da vuče konce u istrazi protiv Trampa.

Soroš je ubedljivo najveći donator levo orjentisane organizacije "Kolor of čejndž" koja je bila najveći finansijer u Bragovoj kampanji.

U maju 2021. ova organizacija obećala je da će podržati Bragovu kampanju sa milion dolara. Nekoliko dana posle te objave, Soroš je uplatio milion dolara "Kolor of čejndžu". To je bila ubedljivo najveća donacija koju je organizacija dobila te godine – sledeća najveća donacija iznosila je 50.000 dolara, navodi se u finansijskom izveštaju organizacije.

Soroš je dao 1.450.000 dolara "Kolor of čejndžu" i još mnogo miliona preko drugih organizacija koje finansira. "Demokrasi", čiji je gotovo jedini osnivač Soroš, dala je 2,5 miliona dolara "Kolor of čejndžu" 2020. Iste godine, "Vin of džastis", organizacija čiji je najveći donator Soroš, takođe je ovoj grupi dala više od dva miliona dolara.

"Kolor of čejndž", koji već duže vreme poziva na krivično gonjenje Trampa, pozdravio je podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika SAD.

"U ovom istorijskom trenutku, pozdravljamo odluku državnog tužioca Njujorka Alvina Braga koji nije dozvolio da korporativni uticaj, rasistički desničarski napadi i pretnje nasiljem utiču na pozivanje na odgovornost bivšeg predsednika. Ovo je politička hrabrost kakvu treba da ima svaki državni tužilac u našoj zemlji", saopštio je "Kolor of čejndž".     

image