Svet

Bajden ne može da dođe u Australiju zbog duga – otkazan samit zemalja Kvad

Lideri Australije, SAD, Indije i Japana sastaće se na samitu G7 u Japanu ovog vikenda, nakon što je Bajden otkazao put u Sidnej
Bajden ne može da dođe u Australiju zbog duga – otkazan samit zemalja Kvad© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Samit bezbednosnog pakta Kvad u Sidneju sledeće nedelje neće biti održan bez predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je odložio svoj put u Australiju zbog pregovora sa Kongresom o limitu američkog saveznog duga, izjavio je australijski premijer Entoni Albaneze.

Nakon telefonskog razgovora sa Bajdenom , Albaneze je saopštio da će otkazati samit Kvada zakazan za 24. maj.

"Sastanak četvorke neće biti održan u Sidneju sledeće nedelje. Mi ćemo, međutim, voditi razgovore između lidera Kvada u Japanu", rekao je Albaneze na konferenciji za novinare.

Bilateralni razgovori u Sidneju sa indijskim premijerom Narendrom Modijem mogli bi da se nastave sledeće nedelje, naveo je Albaneze ali nije precizirao da li će i japanski premijer Fumio Kišida ipak posetiti Sidnej.

On je izjavio da će se lideri Australije, SAD, Indije i Japana sastati na samitu G7 u Japanu ovog vikenda, nakon što je Bajden otkazao put u Sidnej, što je trebalo da bude druga stanica nakon njegove azijske turneje, prenosi Rojters.

Bajden će prisustvovati trodnevnom samitu lidera G7, koji počinje u petak u Hirošimi i vratiće se u SAD u nedelju. Prethodno je bilo predviđeno da poseti Papuu-Novu Gvineju, pre puta u Australiju, na sastanak zemalja Kvada.

Kvad je neformalna grupa koja se zalaže za otvoreni Indo-Pacifik. Kina ovo savezništvo vidi kao pokušaj suprotstavljanja njenom rastućem uticaju u regionu.

Indija i Australija nisu deo grupe G7 naprednih ekonomija, Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i SAD, ali su pozvane da prisustvuju samitu u Japanu.

image