Svet

"Politiko": Ipak ne mogu bez Rusije, EU bez dogovora o zabrani uvoza gasa u 11. paketu sankcija

Iako se o tome diskutovalo, predlog ne uključuje zatvaranje gasovoda za prirodni gas koji je Kremlj prestao da isporučuje nakon početka konflikta u Ukrajini
"Politiko": Ipak ne mogu bez Rusije, EU bez dogovora o zabrani uvoza gasa u 11. paketu sankcijawww.globallookpress.com © James Arthur Gekiere

Novi nacrt 11. paketa sankcija, koji je u utorak, uoči sastanka ambasadora država članica EU, pripremila Evropska komisija, nije doveo do dogovora o predstojećim merama protiv Rusije.

Nova verzija paketa, u koju je "Politiko" imao uvid, uključuje neke izmene u predlogu Komisije da se kazne treće zemlje ukoliko zaobiđu antiruske sankcije, što je problematično za mnoge članice EU. Pre nego što se predlože kazne za treće zemlje, novi tekst paketa naglašava da "treba razmotriti alternativne mere", na primer sankcionisanje pojedinačnih kompanija ili entiteta.

EU verovatno neće potpuno zatvoriti gasovode za prirodni gas koji je Kremlj prestao da isporučuje nakon početka konflikta u Ukrajini, iako se o tome diskutovalo na samitu G7 u Hirošimi, saopštile su diplomate za "Politiko".

Zemlje G7 razmišljaju o merama kojima bi zabranile državama, poput Nemačke i Poljske, da obnove uvoz prirodnog gasa iz Rusije, čak i ako Kremlj odluči da ponovo odobri izvoz. To bi trebalo da prihvate i članice G7, poput Nemačke i Italije, koje imaju zajedničke gasovode sa Rusijom.

Zvaničnici i analitičari EU kažu da ne postoji konsenzus ni o ovoj ideji.

Postoje i neke izmene u pomorskim merama, koje ciljaju na takozvanu flotu u senci tankera koji prevoze rusku naftu. Grčka i Malta imaju dileme o ovim merama, Mađarska ih odbacuje, a brojne države EU tim povodom dele zabrinutost.

Ambasadori EU će sledeće nedelje, u sredu, ponovo razgovarati o novom paketu, izjavila su trojica diplomata EU. Iako se diskusije sporo odvijaju, diplomate tvrde da su i dalje optimisti da će mere biti usvojene, mada, kako naglašava "Politiko", ostaje pitanje koliko će usvojena verzija biti razvodnjena.

image