Svet

Šta se dogodilo sa "patriotom": Ukrajina demantuje, Amerika potvrđuje

Iz Kijeva stižu nešto drugačije izjave u odnosu na one iz Vašingtona
Šta se dogodilo sa "patriotom": Ukrajina demantuje, Amerika potvrđuje© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk, File

Protivraketni odbrambeni sistem "patriot", proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji upotrebljava Ukrajina, najverovatnije je pretrpeo određenu štetu usled ruskog udara, ali deluje da nije uništen, izjavila su dvojica američkih zvaničnika.

Jedan od njih kazao je da Vašington i Kijev razgovaraju o najboljem načinu za popravku sistema, kao i da u ovom trenutku ne izgleda da će "patriot" morati da bude uklonjen iz Ukrajine, navodi Rojters.

Sa druge strane, iz Kijeva stižu nešto drugačije izjave u odnosu na one iz Vašingtona, pa tako portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat tvrdi da je nemoguće uništiti PVO sistem Patriot jednim udarom rakete "kinžal".

"Želim da kažem: Ne brinite za sudbinu Patriota", naveo je Ignat.

Ministarstvo odbrane Rusije juče je saopštilo da je ruski hipersonični sistem "kinžal" uništio američki "patriot" u Kijevu.

"Kinžal" je ruska hipersonična raketa, koja je u upotrebi od 2017. godine. Može da putuje brzinom do 12 maha (oko 14.800 kilometara na sat), dok izvodi manevre izbegavanja, za koje se veruje da omogućavaju da izbegne svaku postojeću PVO.

Prošle nedelje su ukrajinski zvaničnici objavili da je sistem "patriot", koji su dobili od Amerike, uspeo da obori "kinžal" raketu iznad Kijeva. Moskva nije zvanično komentarisala te tvrdnje, ali je visoki izvor u ruskom Ministarstvu odbrane rekao za "RIA Novosti" da je to bila samo pusta želja Ukrajinaca.

image
VV inauguration
banner