Svet

Bili su upozoreni: Kako se američki "patriot" našao na udaru ruskog "kinžala"

Stručna javnost u Americi je još u decembru prošle godine upozorila da bi "patrioti" mogli da budu laka meta za rusko naoružanje
Bili su upozoreni: Kako se američki "patriot" našao na udaru ruskog "kinžala"www.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ruski hipersonični sistem "kinžal" uništio je američki protivvazduhoplovni raketni sistem "patriot" u Kijevu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napad na ciljeve u Kijevu izvršen je u ranim jutarnjim satima i on je, prema izjavama ukrajinskih vojnih zvaničnika, bio potpuno drugačiji od ranijih sličnih udara zbog do sad neviđenog intenziteta.  

"Kinžal" je ruska hipersonična raketa koja je u upotrebi od 2017. godine. Može da putuje brzinom do 12 maha (oko 14.800 km na sat), dok izvodi manevre izbegavanja, za koje se veruje da omogućavaju da izbegne svaku postojeću PVO.

Za iskusne posmatrače, činjenica da je ruska hipersonična raketa uspela da uništi američki "patriot" nije iznenađenje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio je da će ti PVO sistemi biti meta za rusku vojsku neposredno nakon što je njihova isporuka Ukrajini najavljena sredinom decembra prošle godine.

Američki portal "Vorzoun" je u istom periodu pisao da će "patrioti", iako daleko bolji od PVO sistema sa kojima je Ukrajina do tada raspolagala, ipak biti meta ruskih napada. 

"Patrioti" su statični sistemi koji zauzimaju mnogo mesta, zahtevaju veliku posadu i koriste radare sa snažnim emisija koje ruska vojska lako može da locira. Samim tim, oni su ranjivi u odnosu na različite vrste ruskog oružja sa kojim se patrioti ranije nisu susretali, naveli su na tom portalu.

"Jednom 'patriot' sistemu sa svih šest lansera treba 50 do 60 vojnika kako bi ga postavili, a nakon toga između 25 i 30 vojnika kako bi njime upravljali i održavali ga", rekao je penzionisani američki pukovnik i nekadašnji oficir u Školi za protivvazdušnu artiljeriju Dejvid Šenk.

"Bateriji sistema 'patriot' treba ceo jedan kvadratni kilometar teritorije, tako da će ruskoj vojsci biti lako da ga uoče. Njegov radar emituje snažan signal koji će Rusi pre ili kasnije moći da lociraju."

Tipična baterija sistema 'patriot' raspolaže sa radarima AN/MPQ-53 ili AN/MPQ-65, koji će najverovatnije biti meta ruskih udara, govorio je Šenk u decembru prošle godine.

"Protivradarske rakete će ciljati radare 'patriota'", dodao je on. "Ako uništite njegov radar, ceo sistem postaje beskoristan."

Ruski lovci, poput aviona Su-35S, mogu da nose protivradarske rakete "kripton" opremljene "tragačima radara" od kojih su neki specifično pravljeni za lov na 'patriote'. One imaju domet do 110 kilometara, dok noviji modeli mogu da "dobace" i 260 kilometara.

Avionske rakete, ipak, nisu jedini način na koji ruska vojska može da uništi "patriote", piše "Vorzoun". On bi mogao biti meta i krstarećih balističkih raketa, ali i protvradarskih dronova, koji mogu imati veći domet od avionskih raketa.

Pre nego što su poslati u Ukrajinu, 'patriot' sistemi (zvanično) nikada nisu uništeni u borbi, ali se jesu našli na udaru tokom sukoba između Saudijske Arabije i Huta u Jemenu. Činjenica je i da se oni nikada ranije nisu našli na udaru oružja kojim raspolaže Rusija, piše "Vorzoun".

image