Rusija

Načelnik ruskog Generalštaba: "Kinžal" rakete su neuništive

Valerij Gerasimov izjavio da su ruske snage uništile 11.000 jedinica ukrajinskog naoružanja i pogodile 1.300 objekata tokom specijalne operacije
Načelnik ruskog Generalštaba: "Kinžal" rakete su neuništivewww.globallookpress.com © MOD Russia

Ruske hipersonične rakete "kinžal" su se pokazale neoborive za ukrajinske PVO sisteme, rekao je danas načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Valerij Gerasimov na brifingu pred vojnim atašeima stranih država.

Gerasimov je naglasio da je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini prvi put u borbi upotrebljeno hipersonično oružje i da se raketni sistem "kinžal" pokazao kao izrazito efikasan i neranjiv u odnosu na sisteme PVO raspoređene u Ukrajini.

Ovi reketni sistemi su prvi put korišćeni 18. marta, kada su, zahvaljujući hipersoničnoj brzini i ultra-visokoj energiji, bojeve glave raketa uništile zaštićeni podzemni arsenal u planiskom delu Ivano-Frankivske oblast, izgrađen još u sovjetsko vreme i korišćen za skladištenje specijalne municije i raketa.

NATO pojačava napetost na granici sa Rusijom

Akcije NATO-a u Ukrajini povećavaju napetost i smanjuju nivo bezbednosti na granici Rusijom, ocenio je načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije.

"SAD koriste Severnoatlantsku alijansu kao alat za svoje interese na globalnom nivou, bez obzira što se time ugrožava bezbednosti evropskih zemalja", kazao je general.

Kako je naveo, brza integracija Švedske i Finske u Alijansu je dokaz da, zbog navodne pretnje sa istoka, Vašington nastoji da se NATO blok maksimalno približi granicama sa Rusijom.

"Akcije NATO-a samo povećavaju napetost i smanjuju nivo bezbednosti upravo na granici kontakta Rusije i NATO-a", rekao je Gerasimov.

Borbe tokom operacije u Ukrajini bile su žestoke od samog početka

Borbena dejstva odvijala su se na ogromnoj teritoriji Ukrajine i bila su žestoka od samog početka operacije", rekao je Gerasimov.

Kao rezultat aktivnih ofanzivnih dejstava trupa, LNR je oslobođena, Mariupolj je zauzet uz minimalne gubitke, a uspostavljena je puna kontrola nad obalom Azova, kao i teritorijama Hersonske i Zaporoške oblasti, objasnio je Gerasimov.

Tokom specijalne operacije ruske visokoprecizne rakete dugog dometa pogodile su više od 1.300 objekata u Ukrajini, što je značajno umanjilo borbeni potencijal ukrajinske vojske i paralisalo rad ukrajinske vojne industrije, rekao je Gerasimov.

Istovremeno, ukrajinske trupe su, uprkos značajnim gubicima vojske i vojne opreme, nastavile da pružaju otpor opremljene sveobuhvatnom vojnom pomoći SAD i njenih saveznika.

"Glavni napori Oružanih snaga Rusije sada su usmereni na oslobađanje DNR", izjavio je načelnik ruskog Generalštaba Oružanih snaga RF general armije Valerij Gerasimov.

"Situacija na liniji fronta se stabilizovala zahvaljujući merama koje su preduzete za jačanje borbenih sposobnosti trupa. Shodno tome glavni napori naših trupa usmereni su na završetak oslobađanja teritorije Donjecke Narodne Republike", rekao je Gerasimov.

Ruski dronovi su od februara do decembra uništili više od 600 ukrajinskih objekata.

"Bespilotne letelice se aktivno koriste za izviđanje i udarne operacije. Uz njihovu pomoć uništeno je više od 600 objekata", rekao je general i dodao da je operativno-taktička i vojna avijacija tokom specijalne operacije uništila 11.000 jedinica ukrajinskog naoružanja, izvodeći oko 150 naleta dnevno.

Oružje sa Zapada

Od početka specijalne operacije, zapadne zemlje su Ukrajini isporučile više od 350 tenkova, 700 artiljerijskih sistema, 100 višecevnih raketnih sistema, 30 helikoptera, najmanje 5.000 dronova, 1.000 borbenih oklopnih vozila, najmanje 800 oklopnih vozila, 5.300 prenosivih sistema protivvazdušne odbrane, naveo je Gerasimov.

Kako je naveo, od početka sukoba, SAD i njihovi saveznici dosledno povećavaju obim vojne pomoći Kijevu kako bi se sukob odužio. Kumulativna finansijska pomoć Ukrajini iznosila je skoro 100 milijardi dolara, a najviše su doprinele SAD, Velika Britanija, Poljska i Rumunija.

image
VV inauguration
banner