Svet

Nemački "patrioti" stigli u Ukrajinu: Kijev dobio i rakete

Na sajtu nemačke vlade sistem "patriot" našao se listi isporučenog naoružanja
Nemački "patrioti" stigli u Ukrajinu: Kijev dobio i raketeGetty © Sean Gallup

Sistem za protivvazdušnu odbranu "patriot" sa raketama stigao je u Ukrajinu, saopštila je nemačka vlada.

Na ažuriranom spisku, gde se redovno objavljuju podaci o nemačkoj vojnoj pomoći Kijevu, navodi se da je Nemačka predala PVO sistem "patriot" sa raketama.

Nemačka vlada do sada je informacije o poslatom naoružanju objavljivala u trenutku kada se ono već nalazi na teritoriji Ukrajine i isporučuje se na mesto razmeštanja.

Početkom januara, nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik SAD Džozef Bajden su u zajedničkom saopštenju najavili slanje i druge baterije PVO sistema "patriot" Ukrajini, nakon što je Vašington krajem decembra 2022. godine obećao da će kijevskom režimu poslati prvu u okviru paketa pomoći u vrednosti od 1,8 milijarde dolara.

Ukrajina će postati devetnaesta zemlja na svetu koja koristi ili planira da koristi taj PVO sistem.

Prve "patriote" je američka vojska stavila u funkciju još 1980-ih godina, dok je "patriot" u praksi prvi put primenjen tokom Zalivskog rata 1991. godine, a zatim i tokom nezakonite anglo-američke invazije na Irak 2003.

Očekuje se da će broj protivvazdušnih vođenih raketa koje će biti isporučene uz "patriote" predstavlja glavni problem za Kijev, budući da je do sada iskorišćeno daleko više raketa tokom odbijanja ruskih vazdušnih napada nego što je bilo očekivano.

image
VV inauguration
banner