Svet

Kim Dotkom nakon ruskog udara na američki raketni sistem: Ko će hteti "patriot" posle ovog neuspeha?

Za dva minuta je "ispaljeno" 150 miliona dolara, a na kraju su lansirne platforme "patriota" uništene ruskim projektilima, poručio je finsko-nemački tehnološki biznismen na Tviteru
Kim Dotkom nakon ruskog udara na američki raketni sistem: Ko će hteti "patriot" posle ovog neuspeha?Getty © Photo by Sean Gallup

Kontroverzni osnivač sajta za deljenje datoteka "Megaaploud" i "Mega" Kim Dotkom komentarisao je ruski udar na protivraketni odbrambeni sistem "patriot" američke proizvodnje koji je pogođen u blizini Kijeva, pitajući zašto bi bilo koja vojska htela da kupi "patriot" posle takvog neuspeha.

"Lansiranje 30 PAK-3 MSE projektila za "patriot" koji koštaju svaki po 5 miliona dolara - dakle, za dva minuta je "ispaljeno" 150 miliona dolara. Na kraju su lansirne platforme "patriota" uništene ruskim projektilima. Zašto bi bilo koja vojska i dalje želela da kupi patriot nakon ovakvog neuspeha?", napisao je finsko-nemački tehnološki biznismen na Tviteru.

Ruski hipersonični sistem "kinžal" uništio je multifunkcionalni radar ukrajinskih snaga i pet lansera PVO sistema "patriot", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Napad je izvršen visokopreciznim udarom.

Iako "patriot" važi za jedan od najpoznatijih i najhvaljenijih američkih oružanih sistema, njegova stvarna efikasnost daleko je od besprekorne. Istina je da se on u više navrata pokazao kao nedovoljno uspešan u obaranju raketa, što se vidi na primeru Prvog zalivskog rata i sukoba između Saudijske Arabije i Huta u Jemenu.

Tokom Zalivskog rata 1991. godine, američki zvaničnici proglasili su sisteme "patriot" velikim uspehom, nakon što su oni navodno uspeli da presretnu čak 45 od 47 iračkih "skad" raketa sovjetske proizvodnje. Ove procene uspešnosti ipak su naknadno smanjene na oko 50 odsto, da bi na kraju zvaničnici Pentagona priznali da sa sigurnošću mogu da potvrde da je tek 25 odsto raketa presrelo svoju metu.

Protivraketni odbrambeni sistem "patriot", proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji upotrebljava Ukrajina, najverovatnije je pretrpeo određenu štetu usled ruskog udara, ali deluje da nije uništen, izjavila su dvojica američkih zvaničnika.

Jedan od njih rekao je da Vašington i Kijev razgovaraju o najboljem načinu za popravku sistema, kao i da u ovom trenutku ne izgleda da će "patriot" morati da bude uklonjen iz Ukrajine, navodi Rojters.

image
VV inauguration
banner