Svet

Kijev uhapsio blogere koji su snimili kako "kinžali" uništavaju "patriot"

Sporni video-snimci, kako tvrde iz ukrajinskih službi, za svega nekoliko minuta raširili su se društvenim mrežama
Kijev uhapsio blogere koji su snimili kako "kinžali" uništavaju "patriot"www.globallookpress.com © Aleksey Ivanov/TV Zvezda

Ukrajinske bezbednosne službe uhapsile su šest ukrajinskih blogera zbog toga što su - kako tvrde - snimili rad ukrajinskih PVO sistema prilikom jednog od poslednjih napada na Kijev, javlja "Strana.ua".

Radi se o napadu ruskog hipersoničnog sistema "kinžala" i uništenju američkog PVO sistema "patriot", koji Ukrajina demantuje, tvrdeći da je eksplozija koja se vidi na video-snimcima, zapravo, rezultat rada ukrajinske PVO, a ne situacija u kojoj ruski "kinžal" dezintegriše "patriot".

I dok Kijev negira da je došlo do uništenja ili oštećenja američke PVO, američki zvaničnici su priznali da je "patriot" oštećen, a Moskva tvrdi da je uništen.

Sistem je najverovatnije pretrpeo određenu štetu usled ruskog udara, iako možda nije uništen, navodi Rojters, dok je Si-En-En juče preneo da je "patriot" najverovatnije oštećen.

Sporni video-snimci, kako tvrde iz ukrajinskih službi, za svega nekoliko minuta raširili su se društvenim mrežama, među kojima su i oni Telegram kanali koji su povezani sa Rusijom ili koji se nalaze pod direktnom upravom ruske tajne službe.

Zbog bojazni da bi video-snimci mogli otkriti lokaciju i način rada ukrajinske PVO, što bi kasnije moglo biti iskorišćeno za "korekciju ponovnih vazdušnih napada na glavni grad Ukrajine", bezbednosne službe su privele blogere, navode iz Kijeva. 

Kako prenose neki mediji, svima njima može pretiti kazna od osam godina zatvora zbog širenja informacija o radu ukrajinske vojske. UNIAN javlja da je pokrenut krivični postupak, a Kijev ponavlja da je snimanje i fotografisanje rada vojske zabranjeno i kažnjivo zakonom.

Ukrajinske službe oduzele su blogerima njihove telefone i kompjutere i blokirale neke veb kamere u gradu koje su snimile napad. 

Istraga se nastavlja.

image