Rusija

Šojgu o "kinžalima" koje je navodno oborio Kijev: Nismo toliko ni ispalili

Broj tih ukrajinskih presretanja je tri puta veći od onoga što mi ispaljujemo, a da ne govorimo o tome da je i dalje veliko pitanje ko tamo zaista upravlja američkim sistemima, poručio je ministar odbrane Ruske Federacije
Šojgu o "kinžalima" koje je navodno oborio Kijev: Nismo toliko ni ispaliliwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je za Sputnjik da tvrdnje kijevskih vlasti da je njihova PVO navodno tokom protekle noći iznad Kijeva oborila "svih šest ispaljenih 'kinžala'" nisu istinite.

"Već sam govorio i ponoviću. Nismo lansirali toliko 'kinžala' koliko oni svaki put navodno tvrde da su oborili. Pri tome, broj tih ukrajinskih presretanja je tri puta veći od onoga što mi ispaljujemo, a da ne govorimo o tome da je i dalje veliko pitanje ko tamo zaista upravlja američkim sistemima. I sa tipom raketa sve vreme greše. Zato i ne pogađaju", rekao je Šojgu.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je 2018. godine predstavio novo rusko hipersonično oružje - sisteme "avangard" i "kinžal", a potom je obelodanjeno i da se radi na hiperzvučnoj krstarećoj raketi "cirkon".

Hipersonična raketa "kinžal" leti 10 puta brže od zvuka i nema pandana u svetu.

Reč je o avionskoj raketi koja može da nosi i nuklearne bojeve glave.

Prema Putinovim rečima, "kinžal" je neuhvatljiv za sisteme PVO i PRO.

image