Svet

Faraž: Bregzit je propao

"Bojim se da je Bregzit dokazao da su naši političari beskorisni koliko i komesari u Briselu", izjavio je nekadašnji lider Bregzit partije
Faraž: Bregzit je propaoGetty © Christopher Furlong/Getty Images

Jedan od najvatrenijih pobornika Bregzita Najdžel Faraž sada smatra da je odluka Velike Britanije da istupi iz Evropske unije bila promašaj.

Bivši vođa tzv. Bregzit partije priznao je u intervjuu za Bi-Bi-Si da London nije imao ekonomske koristi od napuštanja bloka, prenosi "Politiko".

"Bojim se da je Bregzit dokazao da su naši političari beskorisni koliko i komesari u Briselu", izjavio je Faraž, ocenivši da je upravljanje izlaskom iz EU bilo "potpuno loše".

"Bregzit je propao", istakao je Faraž, dodavši da su "Torijevci veoma, veoma izneverili."

"Politiko" piše da Britanija grca pod kombinovanim posledicama Bregzita, pandemije kovid-19 i eskalacije sukoba u Ukrajini. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predviđa da će britanski BDP opasti za 0,2 odsto, dok se evrozoni predviđa ekspanzija od 0.8 odsto.

Faraž, koji trenutno vodi emisiju na britanskom kanalu "Dži-Bi njuz", nije isključio povratak u politiku. Trenutno je počasni predsednik populističke partije Reform UK, koja je nastala od njegove Bregzit partije.

Trenutni lider Reform UK Ričard Tajs rekao je da će ta stranka stati na crtu svakom torijevcu na sledećim izborima.

image