Svet

"Dojče banka" plaća 75 miliona dolara žrtvama Džefrija Epstina

Očekuje se da će desetine žena biti isplaćeno, a banka je prethodno tražila da se tužba odbaci
"Dojče banka" plaća 75 miliona dolara žrtvama Džefrija EpstinaGetty © Stephanie Keith/Getty Images

"Dojče banka" pristala je da plati 75 miliona dolara odštete za rešavanje tužbe kojom se ova kompanija tereti da je tokom poslovanja sa Džefrijem Epstinom omogućila trgovinu ljudima.

Tužbu je podnela neimenovana žena, koja je navela da je "Dojče banka" nastavila da posluje sa Epstinom, uprkos tome što je znala da su njegovi računi korišćeni kako bi se omogućila zlostavljanja. Bi-Bi-Si navodi da se očekuje da će desetine žena biti isplaćeno.

Žena, koja je se u sudskim dokumentima vodi kao "Džejn Do", podnela je kolektivnu tužbu u Njujorku prošlog novembra u svoje i ime drugih žena koje je pokojni američki milijarder navodno zlostavljao.

Ona tvrdi da je banka "izabrala profit umesto poštovanja zakona", jer je znala da će zaraditi milione dolara "omogućavanjem Epstinove trgovine seksom". U tužbi je navela da ju je Epstin "prodavao" svojim prijateljima radi seksualnih usluga kada je imala samo 15 godina, počevši od 2003, kada se preselila u Njujork. U tužbi se, takođe, navodi da se Epstin obratio ”Dojče banci” oko 2013. godine, nakon prekida poslovnih odnosa sa "Džej Pi Morganom".

Iz advokatske kancelarije "Edvards Potinger", koja zastupa neimenovanu ženu, rekli su da se "verovatno radi o najvećoj nagodbi u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, u vezi sa seksualnom trgovinom ljudima koja uključuje bankarsku instituciju".

"Nagodba će omogućiti desetinama žrtava Džefrija Epstina da konačno pokušaju da povrate veru u naš sistem, znajući da će svi pojedinci i entiteti koji su omogućili Epistinovu operaciju seksualne trgovine konačno odgovarati", ističu iz advokatske kancelarije.

"Dojče banka" je prethodno tražila da se tužba odbaci. Portparol Dilan Ridl odbio je da komentariše presudu, ali je rekao da je ta kompanija "ostvarila značajan napredak u rešavanju brojnih pitanja iz prošlosti".

Džefri Epstin je, pod sumnjivim okolnostima, preminuo 2019. godine u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu, dok je čekao suđenje za optužbe da je u periodu od 2002. do 2005. godine u svoje vile na Floridi i Menhetnu dovodio desetine maloletnica i plaćao im hiljade dolara za seksualne usluge.

image