Svet

Moskva i Kijev spremni za mirovnu misiju pape Franje?

Nadbiskup Klaudio Gudžeroti, prefekt za pitanja istočne crkve, mogao bi da ode u Moskvu kao papin specijalni izaslanik, a kardinal Mateo Marija Zupi, glava Konferencije italijanskih biskupa, mogao bi da ode u Kijev, piše "Sismografo"
Moskva i Kijev spremni za mirovnu misiju pape Franje?© Tanjug/ Vatican News

Moskva i Kijev su pristali na predlog papa Franciska da prime njegove specijalne izaslanike da razgovaraju o primirju, saopštio je specijalizovani portal vatikanskih informacija "Sismografo", ne navodeći izvore svojih informacija.

Nadbiskup Klaudio Gudžeroti, prefekt za pitanja istočne crkve, mogao bi da ode u Moskvu kao papin specijalni izaslanik, a kardinal Mateo Marija Zupi, glava Konferencije italijanskih biskupa, mogao bi da ode u Kijev.

Kako navodi izvor, obe strane su prihvatile predlog za relevantne sastanke, ali "priprema je izuzetno teška i do sada je napredak izuzetno skroman". Kako navodi portal, možda je reč o "mirovnoj misiji" Vatikana, koju je Franjo najavio krajem aprila na putu iz Budimpešte, ne ulazeći u detalje, pošto misija "još nije javna".

Izvori TASS-a u Vatikanu su takođe javili da bi to mogla biti "misija vatikanskih diplomata ili predstavnika rimske kurije". Gudžeroti je, između ostalog, bio bivši apostolski nuncije u Ukrajini, 2016. godine je lično uručio pomoć prikupljenu na poziv pape u katoličkim parohijama u Evropi, i za stanovništvo Donbasa.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je u subotu prisustvovao audijenciji kod Franje, rekao je da Kijevu "ne trebaju posrednici", jer neće voditi nikakve mirne rasplete, što su njegovi sagovornici shvatili kao prilično grubo odbijanje papinog predloga.

image