Svet

Pentagon se preračunao: Precenio vojnu pomoć Ukrajini za tri milijarde dolara

Otkrili smo nedoslednosti u tome kako procenjujemo opremu koju smo dali Ukrajini, rekao je Rojtersu jedan od visokih zvaničnika
Pentagon se preračunao: Precenio vojnu pomoć Ukrajini za tri milijarde dolaraGetty © VCG / Stringer

Pentagon je precenio vrednost municije, projektila i druge opreme koju je poslao Ukrajini za oko 3 milijarde dolara, rekli su zvaničnici što je, piše Rojters, "greška" koja bi mogla dovesti do toga da se Kijevu pošalje više oružja za odbranu.

Greška je bila rezultat pripisivanja vrednosti veće od garantovane za oružje koje je uzeto iz američkih zaliha i potom otpremljeno u Ukrajinu, izjavila su dva visoka zvaničnika odbrane.

"Otkrili smo nedoslednosti u tome kako procenjujemo opremu koju smo dali Ukrajini", rekao je Rojtersu jedan od visokih zvaničnika.

Kongres je u četvrtak obavešten o računovodstvenom prilagođavanju, rekli su izvori.

Neimenovani zvaničnik nije isključio mogućnost da bi vrednost precenjenog oružja mogla da naraste više od 3 milijarde dolara, nakon što Pentagon detaljnije ispita situaciju.

Pentagon je u svom računanju koristio trošak zamene oružja umesto vrednosti oružja kada je kupljeno i amortizovano, rekli su visoki zvaničnici odbrane.

Od avgusta 2021. Sjedinjene Države su poslale Ukrajini oružje u vrednosti od oko 21,1 milijardu dolara iz svojih zaliha.

Iako je neizvesno kako će Kongres reagovati na vesti, promena procene opreme mogla bi da odloži potrebu Bajdenove administracije da zatraži od Kongresa da odobri više sredstava za Ukrajinu kako se borba za gornju granicu duga pojačava, navodi Rojters.

SAD su u Ukrajinu poslale široku paletu vojne opreme, uključujući lansere artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), protivtenkovsko oružje "džabelin" i raketni sistem PVO "patriot".

Biće potrebno vreme da se razradi obračun opreme vredne milijarde dolara koja je poslata Ukrajini, rekli su visoki zvaničnici.

U slučaju municije od 155 milimetara za topove haubice, od kojih je više od 1,5 miliona poslato u Ukrajinu, svaki danas košta oko 800 dolara. Ali stvarna cena svake granate, koja se isporučuje američkoj vojsci svake godine nekoliko decenija, može se proceniti za mnogo nižu cenu, objasnio je jedan od zvaničnika odbrane.

image