Svet

Ukrajinci teže do Poljske: Velike promene u zakonu u izbeglicama

Poljska ne može da finansira boravak ukrajinskih izbeglica na neodređeno vreme
Ukrajinci teže do Poljske: Velike promene u zakonu u izbeglicamaAP © AP Photo/Michael Sohn, File

Poljske vlasti planiraju da pooštre pravila koja se tiču pomoći ukrajinskim izbeglicama kako bi se izborile sa izuzetno visokim troškovima.

Milioni Ukrajinaca došli su u ovu zemlju nakon što je Rusija u februaru pokrenula specijalnu vojnu operaciju, što je državu koštalo ukupno 1,1 milijardi dolara.

Poljska granična straža je u julu saopštila da je više od 5,1 miliona ljudi izbeglo u tu u državu od početka specijalne operacije. U Poljskoj sada živi oko 1,2 miliona ukrajinskih izbeglica.

Kako bi stekli pravo za dobijanje finansijske pomoći, Ukrajinci će morati da dobiju nacionalni identifikacioni broj (PESEL). Takođe, prema nacrtu amandmana na zakon o izbeglicama, biće im zabranjen i izlazak iz Poljske, piše list "Dzienik Gazeta Pravna".

Izbeglice će imati rok od 30 dana da podnesu zahtev za PESEL broj, a u riziku su da izgube pravo na isplatu ukoliko napuste Poljsku na duže od jednog meseca. Ovaj sistem omogućiće vlastima da na efikasniji način prate kretanje imigranata, u cilju sprečavanja zloupotrebe socijalne zaštite.

Oko 1,4 miliona Ukrajinaca već je dobilo identifikacioni broj, ali neki od njih nisu ni podneli prijavu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je uvođenje sertifikata koji bi Ukrajincima omogućio kratka putovanja van Poljske bez gubitka pristupa socijalnim beneficijama.

Zamenik poljskog ministra unutrašnjih poslova Pavel Sefernaker rekao je ranije ovog meseca da će Ukrajinci koji borave u kolektivnim stambenim objektima, uključujući pijace, vatrogasne stanice i pansione, morati da pokriju polovinu svojih životnih troškova nastalih od januara ako su na tim mestima živeli duže od 120 dana.

Prema njegovim rečima, pravo na ovakvu vrstu smeštaja dobilo je 80.000 Ukrajinaca, a "država ne može da finansira boravak izbeglica na neodređeno vreme".

image