Svet

Izrael spasava Evropu? Crpe gas iz Mediterana

Podvodno gasno nalazište Kariš bi trebalo da doprinese energetskoj stabilnosti Evrope i pozicionira Izrael kao ključnog snabdevača prirodnog gasa, smatraju u izraelskom ministarstvu energetike
Izrael spasava Evropu? Crpe gas iz MediteranaAP © Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Ministarstvo energetike Izraela saopštilo je da je otpočelo korišćenje nalazišta prirodnog gasa Kariš u Sredozemnom moru.

"Nalazište Kariš danas se pridružuje poljima Tamar i Levijatan koja snabdevaju prirodnim gasom energetski sektor", saopštili su u ministarstvu, istakavši da će početak eksploatacije još jednog nalazišta u ovom području, pored polja Tamar i Levijatan, "značajno povećati snabdevanje Izraela i ojačati energetsku bezbednost, povećavajući konkurentnost i snižavajući cene za privredu".

Ministarstvo je još dodalo da se nada da će početak korišćenja novog nalazišta prirodnog gasa usled trenutne krize u svetu pozicionirati Izrael kao "ključnog snabdevača prirodnog gasa" i omogućiti povećanje izvoza ovog resursa u evropske zemlje, Egipat i Jordan.

Podzemno nalazište prirodnog gasa Kariš je nedavno bilo u centru pažnje zbog činjenice da se dugo vodio spor između Libana i Izraela oko toga u čijim se teritorijalnim vodama on nalazi. Sukob je počeo još u 2007. godini nakon otkrića da i u Mediteranu postoje nalazišta ovog energenta. Sredinom oktobra ove godine, uz posredništvo SAD, dve zemlje su konačno postigle sporazum o demarkaciji vodene granice. Prema saopštenju svetskih medija, razrešenje dugogodišnjeg spora je prouzrokovano teškim položajem evropskih zemalja koje trenutno imaju veliku potrebu da pronađu zamenu za ruski gas.

image