Svet

Sijarto: Mađarska spremna da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine

Pozivamo na mir, jer je mir jedini način da se sačuvaju životi, izjavio je mađarski ministar inostranih poslova, ali trenutni evropski i transatlantski kontekst nije naklonjen miru
Sijarto: Mađarska spremna da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajinewww.globallookpress.com © Ministry of Energy Russia

Budimpešta je spremna da olakša mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Na početku ovog sukoba rekao sam da je Mađarska spremna da u svakom trenutku obezbedi mesto za mirovne pregovore. Ova ponuda i dalje važi", rekao je Sijarto za RIA Novosti u petak, na marginama ekonomskog foruma EU-Centralna Azija u Almatiju u Kazahstanu.

"Kad god Rusija i Ukrajina izraze spremnost, spremni smo da stvorimo sve neophodne uslove", dodao je on.

Sijarto je naveo da Mađarska, kao sused Ukrajine, "plaća visoku cenu" ovog sukoba. Ukrajina ima brojno mađarsko stanovništvo i njeni pripadnici se "šalju na front, gde mnogi od njih, nažalost, ginu", rekao je ministar .

"Pozivamo na mir, jer je mir jedini način da se sačuvaju životi", dodao je Sijarto.

Međutim, primetio je ministar, "trenutni evropski i transatlantski kontekst nije naklonjen miru."

Sijarto je ponovio da Mađarska podržava kineski mirovni plan za rešavanje sukoba od 12 tačaka, koji poziva na pregovore bez preduslova.

"Podržavamo kineski predlog iz dva razloga: prvo, zato što postoji, i drugo, zato što se radi o miru. To može biti dobra osnova za pregovore", rekao je mađarski ministar.

"Stvar je u tome da neka vrsta razgovora mora početi. Na kraju, to je put koji vodi ka miru", rekao je Sijarto.

Mađarska je zauzela neutralan stav od samog početka sukoba, u februaru 2022. Ona je osudila rusku Specijalnu vojnu operaciju, ali se, za razliku od mnogih drugih članica EU, uzdržala od isporuke oružja Ukrajini i dosledno kritikovala sankcije EU protiv Moskve.

Ranije ove nedelje, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva ostaje otvorena za mirovne predloge, što je "zasnovano na istinskoj želji da doprinese stabilizaciji svetskog poretka", uključujući i nedavne mirovne predloge Brazila i afričkih država.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski promovisao je svoj mirovni plan u deset tačaka, u kojem se, između ostalog, poziva Rusija da se povuče sa svih teritorija unutar granica Ukrajine iz 1991. godine, da plati reparacije i da se podvrgne sudovima za ratne zločine.

Moskva je odbacila ovaj plan kao "neprihvatljiv", zato što ignoriše realnost na terenu.

 

image