Svet

Sijarto u Pekingu: Kineski mirovni plan je osnova za rešenje sukoba u Ukrajini

Mađarska se zalaže za mir, koji je neophodno postići što je pre moguće. Nažalost, militantna retorika je izuzetno jaka na globalnom nivou, tako da se mora pojačati glas onih koji zagovaraju mir i smatraju da Kina ima izuzetno veliki značaj, poručio je šef mađarske diplomatije
Sijarto u Pekingu: Kineski mirovni plan je osnova za rešenje sukoba u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Mađarska podržava kineski mirovni plan za Ukrajinu i veruje da on može da postane osnova za dalje razgovore o rešavanju oružanog sukoba u toj zemlji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Pekingu.

"Mađarska se zalaže za mir, koji je neophodno postići što je pre moguće. Nažalost, militantna retorika je izuzetno jaka na globalnom nivou, tako da se mora pojačati glas onih koji zagovaraju mir i koji smatraju da Kina ima izuzetno veliki značaj. Podržavamo vaše mirovne napore", rekao je Sijarto na sastanku sa kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gangom.

Šef mađarske diplomatije izrazio je zahvalnost kineskoj strani na mirovnom planu, ocenivši da se nada da će on postati osnova za razgovore o postizanju mira u regionu. 

"Mađarska vidi Kinu kao strateškog partnera za saradnju. Pozdravljamo kineske investicije i želimo da unapredimo praktičnu saradnju u svim oblastima", poručio je Sijarto.

Kineski ministar spoljnih poslova: Proširenje saradnje Kine i Mađarske

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang izjavio je da će njegova zemlja i Mađarska proširiti obostrano korisnu saradnju i istakao da je Budimpešta dobar prijatelj i partner Pekinga.

Ćin je, tokom sastanka sa Sijartom, kazao da će Kina nastaviti da upotpunjuje bilateralne odnose sa Mađarskom sa strateške strane i iz dugoročne perspektive, prenosi Kineski međunarodni radio.

Podsetimo, Sijarto je prethodno, na putu za Peking rekao da je "Evropa zahvaćena ratnom psihozom, tako da su napori da se podrži mir od posebnog značaja i da moraju stalno da se pojačavaju". 

"U našem susedstvu traje rat, a Evropu je zahvatila ratna psihoza, pa su od posebnog značaja zalaganja za mir, koja moraju stalno da se jačaju. Podržavamo mirovni plan koji su izneli Kinezi, iz dva razloga: s jedne strane, zato što se radi o miru, a s druge, zato što postoji. Konačno nešto što se ne odnosi na nastavak rata, već na njegovo okončanje", naveo je Sijarto u svojoj objavi na Fejsbuku.

Ranije je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo dokument o političkom rešavanju krize u Ukrajini koji uključuje 12 tačaka: poziv na prekid vatre, poštovanje legitimnih interesa svih zemalja u oblasti bezbednosti, rešavanje humanitarne krize u Ukrajini, razmenu ratnih zarobljenika između Moskve i Kijeva, kao i odbijanje da uvedu jednostrane sankcije bez odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti UN. 

Kina je u objavljenom dokumentu nazvala dijalog i pregovore "jedinim načinom za rešavanje krize u Ukrajini" i pozvala sve strane da podrže Moskvu i Kijev, kao i u ranom obnavljanju direktnog dijaloga. Naglašeno je da svetska zajednica treba da "stvori uslove i obezbedi platformu za nastavak pregovora". 

image
VV inauguration
banner