Svet

Sijarto putuje u Kinu: Evropu je zahvatila ratna psihoza

Mađarski šef diplomatije poručio je da njegova zemlja podržava kineski mirovni plan, jer je on "konačno nešto što se ne odnosi na nastavak rata, već na njegovo okončanje"
Sijarto putuje u Kinu: Evropu je zahvatila ratna psihozaGetty © Laszlo Balogh

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto najavio je da će noćas otputovati u Kinu, a da će među temama o kojima će razgovarati sa kolegama u Pekingu biti ukrajinski sukob, ali i kineski mirovni predlog.

"U našem susedstvu traje rat, a Evropu je zahvatila ratna psihoza, pa su od posebnog značaja zalaganja za mir, koja se moraju stalno jačati. Podržavamo mirovni plan koji su izneli Kinezi, iz dva razloga: s jedne strane, zato što se radi o miru, a s druge strane, zato što postoji. Konačno nešto što se ne odnosi na nastavak rata, već na njegovo okončanje", naveo je Sijarto u svojoj objavi na Fejsbuku.

On je istakao i da Mađari ne žele pogoršavanje odnosa između Kine i Evrope, i poručio da Kinu ne vide kao rizik već kao zemlju s kojom saradnja pruža ogromne mogućnosti.

Mađarski šef diplomatije naveo je i da ekonomska saradnja Zapada i Istoka, odnosno Evrope i Kine može biti na korist svima.

"Mađarska je odličan primer za to, jer je naša zemlja postala stecište zapadnoevropskih i kineskih investicija koje se nadovezuju jedne na druge. Jasno razumemo da evropska automobilska industrija ne može uspešno da pređe u električnu eru bez učešća kineskih kompanija dobavljača. A ako svet ne može da prebaci transport na električne baze, ne treba ni sanjati o uspehu borbe protiv klimatskih promena", zaključio je Sijarto.

image