Svet

Mađarska podržava kineski mirovni plan za Ukrajinu

Sukob Moskve i Kijeva je loš i za Rusiju i za Ukrajinu, ali i za "ceo svet", kaže premijer Mađarske Viktor Orban
Mađarska podržava kineski mirovni plan za Ukrajinu© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Mađarska vlada podržava mirovni plan Pekinga za sukob u Ukrajini, izjavio je premijer Viktor Orban na početku prolećnog zasedanja parlamenta. 

Kineski plan od 12 tačaka poziva na nastavak mirovnih pregovora i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država, dok osuđuju jednostrane sankcije.

"Mirovni plan Kine držimo za važan i podržavamo ga", rekao je Orban poslanicima. U polusatnom govoru istakao je da je aktuelni sukob "loš za Ukrajince, Ruse, Mađare, Evropu i da postaje sve jasnije da je loš za ceo svet". 

Premijer je ostao pri stavu da Budimpešta ne treba da se meša u rusko-ukrajinski konflikt, što je odlučeno kroz "nacionalne konsultacije", ali i kritikovao neke opozicione stranke zbog preterane podrške Kijevu, tolike da su jedva "razlikovale" Ukrajinu i Mađarsku.

"Mi poštujemo Ukrajince, pomažemo Ukrajincima", pojasnio je Orban, ali uz to dodao da "interesi Ukrajine nikada ne mogu biti ispred interesa Mađarske".

Mađarski premijer je rekao i da će Ukrajina verovatno ući u NATO "pre ili kasnije", ali i da širenje bloka na istok "mora da se preispita deset hiljada puta".

Ipak, podržao je prijem Švedske i Finske u Severnoatlantsku alijansu uz konstataciju da nije oduševljen dešavanjima unutar NATO-a.

Zapadne zemlje su prethodno odbacile kinesku mirovnu inicijativu, dok je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao da Kina "nema mnogo kredibiliteta" o ovom pitanju, jer je odbila da osudi postupke Rusije i pridruži se sankcijama.

Moskva je pak pozdravila kineske napore da se rat okonča mirovnim pregovorima iako u ovom trenutku ne postoji realna prilika za političko rešenje sukoba.

I pored pokušaja zapadnih pristalica Kijeva, poput Francuske, Nemačke i Velike Britanije, da se Ukrajina uključi u pregovore s Rusijom, tamošnji predsednik Vladimir Zelenskog smatra da nema nikog u Moskvi s kim bi mogao da razgovara, kao i da nema o čemu da se razgovara.

image