Svet

Mračne prognoze za demokrate na međuizborima za Kongres

Nedavne ankete pokazuju da su izgledi demokrata, koje su ranije imale značajnu prednost u borbi za Senat, sada veoma problematični
Mračne prognoze za demokrate na međuizborima za Kongres© Foto: Tanjug/AP (Evan Vuči)

Bela kuća gubi svoj raniji optimizam u vezi sa izborima na sredini mandata i sada je zabrinuta da bi demokrate mogle da izgube kontrolu nad oba doma Kongresa, tvrde zvaničnici administracije.

Nedavne ankete pokazuju da su izgledi demokrata, koje su ranije imale značajnu prednost u borbi za Senat, sada veoma problematični, prenosi Rojters, jer visoka inflacija u SAD i dalje traje.  

U borbi za Predstavnički dom, za koji je Bajden ranije očekivao da bi mogao da zadrži kontrolu, republikanci sada odnose značajnu prevagu, pokazuju najnovije ankete.

Svetlo u mraku za demokrate?

Anketa portala "Politiko" i agencije "Morning konsalt" pokazala je da bi demokrate ipak mogle da se "izvuku", zahvaljujući biračima koji ne vole predsednika, ali ga i ne mrze.

Rejting predsednika Bajdena je i dalje vrlo loš - 43 odsto ga podržava, a 55 procenata ga ne podržava. Dublja analiza podataka pokazala je da Bajdenove pristalice planiraju da glasaju za demokrate dok će oni koji ga "apsolutno ne podržavaju" glasati za republikance.

Međutim, nekih 15 odsto birača koji "donekle ne odobravaju" Bajdena sada bi mogli da budu odlučujući faktor i odrede da li će demokrate zadržati Senat.

Od birača koji donekle ne odobravaju Bajdena, 44 odsto njih planira da glasa za demokrate u Kongresu. Njih 35 odsto će glasati za republikance, dok 21 odsto njih još nisu odlučili za koga će glasati, što je brojka koja bi mogla da bude "jezičak na vagi" za Bajdenov tim.

Otvaranje istrage o Bajdenovom sinu Hanteru

Gubitak kontrole nad jednim ili oba doma Kongresa duboko će promeniti naredne dve godine mandata Džoa Bajdena, jer se očekuje da će republikanci blokirati zakone o porodičnom odsustvu, abortusu, policiji i drugim Bajdenovim prioritetima, istovremeno predlažući nove zakone o suzbijanju imigracije.

Očekuje se i da će republikanci pokrenuti istragu o poslovnim odnosima i privatnom životu predsednikovog sina Hantera. Neki od njih kažu da se nadaju opozivu Bajdena, članova njegovog kabineta i potpredsednice Kamale Haris.

Bela kuća je ranije ove godine angažovala Ričarda Zaubera kao specijalnog advokata koji treba da se pripremi za eventualne istrage.

Buduće opstrukcije republikanaca 

Bajden je u maju očekivao da će demokrate ostvariti uspeh i u Predstavničkom domu i Senatu, ali je prošle nedelje ipak priznao da se "trka zaoštrila".

Anonimni izvor iz Bele kuće, kako prenosi Rojters, ocenjuje da su šanse demokrata da zadrže kontrolu nad Senatom u ovom trenutku izjednačene s mogućnošću da je izgube u korist republikanaca.

Inflacija, abortus, borba protiv kriminala 

Mnoge ankete danas pokazuju da je inflacija i dalje najveća briga birača. Zvaničnici Bele kuće i stratezi Demokratske stranke nisu spremni da tek tako odustanu od onoga što smatraju za prioritete demokratske politike. 

„Došlo je do porasta broja žena koje se registruju za glasanje u nekoliko država  i mi smatramo da je izuzetno važno da ove glasače dovedemo do glasačkih kabina u novembru“, rekao je anonimni zvaničnik.

Abortus igra „ključnu ulogu“ u mnogim trkama za Senat, rekao je drugi zvaničnik Bele kuće. 

Inflacija i republikanske poruke o kriminalu smanjile su efekat Bajdenovog upozorenja protiv "ekstremističkog krila MAGA Republikanske partije", koje obećava da će ograničiti pravo na abortus i kontracepciju.

Neke analize pokazuju da države koje predvode republikanci imaju jednako visoke ili čak veće stope ubistava od onih koje vode demokrate, ali istraživanje Ipsosa ovog meseca pokazalo je da američki birači više očekuju od republikanaca nego od demokrata u borbi protiv kriminala.

Neke demokrate vode kampanju bez Bajdena


Bela kuća, tvrde demokratski stratezi, nije uspela da "iskoristi niz zakonodavnih uspeha o klimi, infrastrukturi i proširenim socijalnim beneficijama" da poveća Bajdenov rejting.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da je predsednik često govorio o studentskom dugu, ekonomiji, infrastrukturi i abortusu uoči međuizbora. "Skoro svakog dana viđate predsednika pred američkim narodom kako govori o tome", rekla je ona.

Neke demokrate tvrde da žele da vide Bajdena češće među biračima, ali mnogi kandidati su odlučili da vode kampanju bez Bajdena, primoravajući Belu kuću da značajno smanji svoje prisustvo u nizu oblasti širom zemlje. 

image