Svet

Efikasno trošenje novca Amerikanaca: Bela kuća pravda "grešku" od 3 milijarde dolara u pomoći Kijevu

Zvaničnici su ranije rekli da su "precenili" iznos američke pomoći poslate Kijevu za nekoliko milijardi dolara
Efikasno trošenje novca Amerikanaca: Bela kuća pravda "grešku" od 3 milijarde dolara u pomoći Kijevu© Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ponudio je objašnjenje za ogromnu računovodstvenu grešku nedavno uočenu u pomoći SAD Ukrajini, tvrdeći da je greška zapravo dobra vest, jer znači da će Kijevu stići još novca od američkih poreskih obveznika.

Pentagon je nedavno "pronašao" dodatnih tri milijarde dolara u budžetu za pomoć Ukrajini, što je izazvalo zabrinutost da 37 odvojenih pošiljki oružja i druge pomoći poslane Kijevu od prošle godine nije dobro nadzirano.

"Nijedan peni američkih dolara neće nestati ili će biti pogrešno raspoređen", rekao je Salivan Si-En-Enu. "To nije gubljenje tih 3 milijarde dolara. To je jednostavno zbir koliko smo im vojne opreme dali. A način na koji je Pentagon računao bio je to koliki je trošak zamene za opremu koju obezbeđujemo, a ne samo stvarni trošak te opreme“, objasnio je Salivan.

"Kada izvršite to prilagođavanje, ispostavilo se da imamo dodatnih 3 milijarde dolara koje možemo potrošiti da obezbedimo još više oružja Ukrajini", dodao je on.

Salivan je priznao da je Pentagon trebalo da obezbedi tačnu cifru ali je pokušao da uveri američke poreske obveznike da se njihov novac "troši efikasno i na odgovarajući način".

Priznanje značajne računovodstvene greške prošle nedelje usledilo je nakon uzastopnih kritika nekih republikanskih poslanika zbog američke vojne pomoći Ukrajini, koja je premašila 37 milijardi dolara. Prošlog četvrtka, 19 predstavnika Republikanske partije i senatora napisalo je pismo predsedniku Džozefu Bajdenu u kojem ga pozivaju da prekine sa velikodušnim slanjem pomoći Kijevu.

Republikanci su naveli da su "duboko zabrinuti što putanja američke pomoći ukrajinskim ratnim naporima preti da izazove dalju eskalaciju i nedostaje joj preko potrebna strateška jasnoća", dodajući da se "ne nazire kraj i nema jasne strategije" da se ovaj sukov dovede do kraja.

Uprkos pritužbama, većina zakonodavaca nastavlja da podržava neograničenu vojnu pomoć Kijevu, a republikanski šef Obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma Kongresa SAD, predstavnik Majkl Tarner, nedavno je izjavio da postoji "ogromna" podrška za nastavak pomoći unutar zakonodavnog tela.

Rusija je dugo upozoravala da su vojna pomoć, obuka, obaveštajni podaci i druga podrška ponuđena Kijevu već učinili SAD i njihove saveznike de fakto stranama u sukobu.

image