Svet

Tramp pred sudom u martu: Kerol traži još deset miliona dolara

Porota je prethodno Trampu naložila da Kerolovoj isplati pet miliona dolara
Tramp pred sudom u martu: Kerol traži još deset miliona dolara© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Bivši predsedik SAD Donald Tramp pojaviće se pred sudom 25. marta naredne godine zbog optužbi da je falsifikovao poslovnu dokumentaciju da bi prikrio novac koji je uplaćen da bi porno glumica Stormi Danijels ćutala o njihovom kontaktu, izjavio je danas sudija državnog suda na Menhetnu Huan Merčan.

 On je odluku o datumu početka suđenja doneo u zgradi državnog suda, tokom saslušanja na kojem se bivši američki predsednik pojavio na daljinu, prenosi Rojters.

Novinarka i kolumnistkinja časopisa "El" E. Džin Kerol, najavila je da će povećati zahtev za odštetu u prvom od dva procesa koji je pokrenula protiv bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

Porota je prethodno Trampu naložila da Kerolovoj isplati pet miliona dolara, tri miliona za klevetu i dva miliona za zlostavljanje, piše "Vašington post".

Kerol sada traži još najmanje deset miliona dolara dodatne odštete zbog "omalovažavajućih komentara" koje je dao o njoj tokom nedavnog gostovanja na Si-En-Enu.

Njeni advokati podneli su juče izmenjenu žalbu u odvojenoj, još uvek nerešenoj tužbi za klevetu. Rekli su da će tražiti najmanje deset miliona dolara odštete za Trampove komentare u pomenutom intervjuu, uz početne navode za klevetu. Pomenuli su i Trampove objave na društvenoj mreži Trut soušl, u kojima je presudu okarakterisao kao sramotnu.

Tokom građanskog sudskog procesa Kerolova (79) je posvedočila da ju je Tramp (76) silovao u robnoj kući na Menhetnu 1995. ili 1996. godine, a zatim naneo štetu njenoj reputaciji tako što je objavio svoju verziju tih seksualnih prestupa koja je, prema njenim rečima, "potpuna prevara i laž".

Američka porota na Menhetnu je 9. maja proglasila krivim bivšeg američkog predsednik u slučaju seksualnog uznemiravanja i klevetu, ali su optužbe za silovanje odbačene. Porota je ustanovila da Tramp nije silovao Kerolovu, već da ju je seksualno zlostavljao.

Bivši američki predsednik nazvao je odluku suda "ogromnom sramotom" i dodao da je reč o "nastavku najvećeg lova na veštice ikada". Tramp se objavom oglasio na svojoj društvenoj mreži i ponovio tvrdnje da ne zna ko je E. Džin Kerol.

Tramp, inače, nije prisustvovao suđenju. Kao i svaki okrivljeni u građanskom postupku, on nije bio obavezan da se pojavi na sudu i ima pravo da se ne brani. Porota mu je naložila da plati Kerolovoj pet miliona dolara odštete, ali Tramp je uložio žalbu na presudu i izjavio da su tvrdnje Kerolove "potpuna prevara".

image