Svet

"Vašington post": Ako pobede republikanci, manja podrška Ukrajini

Da li će se ujedinjeni front prema Rusiji rasuti ako u SAD pobede republikanci
"Vašington post": Ako pobede republikanci, manja podrška Ukrajiniwww.globallookpress.com © © White House

Američki saveznici u Evropi brinu da bi ujedinjenost Zapada protiv ruske vojne operacije u Ukrajini mogla da se poljulja ukoliko na izborima za američki kongres pobedi Republikanska partija. I to baš u trenutku kada Ukrajina napreduje na bojnom polju, piše "Vašington post".

Od komentara lidera manjine Predstavničkog doma Kevina Makartija da Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci neće više Ukrajini izdavati "blanko čekove", zvaničnici u Kijevu i Zapadnoj Evropi počeli su da se pitaju da li će Ukrajina i ubuduće moći da računa na pomoć Sjedinjenih Država.

Dosadašnji napori američkog predsednika Džozefa Bajdena da po svaku cenu vojno pomaže Ukrajinu uživali su široku dvostranačku podršku, a i istraživanja javnog mnjenja pokazuju snažnu podršku za nastavak pomoći SAD.

Međutim, ukoliko Amerika smanji ili obustavi finansiranje kijevskog režima i ukrajinske vojske, to bi izazvalo uzbunu u mnogim evropskim zemljama.

"Veoma važan podsticaj za Evropljane je to što su Sjedinjene Države bile tako istaknute u vojnom i finansijskom smislu – to je zaista podstaklo Evropljane da podrže Ukrajinu. Ako se to promeni u SAD, onda će neminovno i u Evropi, gde se energetska i ekonomska kriza jače osećaju", izjavila je Natali Toči, direktorka Instituta za međunarodne odnose iz Rima.

"Kada se Amerika povuče, druge nacije slede taj primer. Obim finansijske i vojne podrške Sjedinjenih Država je neuporediv u odnosu s drugim zemljama", zaključio je Tobijas Elvud, koji predsedava Odboru za odbranu u britanskom parlamentu.

image